x
x

Dobitak težine u srednjoj životnoj dobi vezan uz preranu smrt

  Marija Škrlec, mag. pharm

  20.11.2019.

Dobivanje težine u srednjim godinama povezano je s povećanim rizikom od smrtnosti kasnije u životu, kaže istraživanje BMJ-a.

Dobitak težine u srednjoj životnoj dobi vezan uz preranu smrt

Kao dio Nacionalnog ispitivanja o zdravlju i prehrani, 36.000 odraslih Amerikanaca imalo je visinu i težinu izmjerenu u prosječnoj dobi od 57 godina, a također su izvještavali o svojoj težini prethodnih godina, odnosno u dobi od 25 i 47 godina.

Tijekom otprilike 12 godina praćenja gotovo 30% osoba iz praćene skupine je umrlo. Najniži rizik smrtnosti bio je među onima koji su održavali normalan indeks tjelesne mase tijekom odrasle dobi. U usporedbi s ovom skupinom, oni koji su prešli iz nepretilih u pretile u dobi između 25 i 47 godina imali su 22% povećani rizik od smrti. Oni koji su smršavili između 47. i 57. godine također su imali povećan rizik smrtnosti. Kao što se i očekivalo, oni koji su u u cijelom odrasloj dobi bili pretili, imali su povišen rizik smrtnosti.

Zaključno, trebalo poticati održavanje normalne težine u odrasloj dobi i to posebno sprječavanje debljanja u ranoj odrasloj dobi kako bi se smanjio rizik od prerane smrti.

Izvor: BMJ 2019367 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.l5584