x
x

Europski dan muzikoterapije, 15.11.

  15.11.2019.

U povodu Europskog dana muzikoterapije održat će se predavanje Ane Katušić i Ksenije Burić o muzikoterapijskom tretmanu u organizaciji Hrvatske udruge muzikoterapeuta.

Europski dan muzikoterapije, 15.11.

Predavanje će se održati 15.11. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu na Odjelu knjiga za djecu i mladež.

Što je muzikoterapija?

Muzikoterapija predstavlja profesionalnu upotrebu glazbe i njenih elemenata kao intervencije u medicinskom, obrazovnom i svakodnevnom okruženju, u radu s pojedincima, skupinama, obiteljima ili zajednicama koje nastoje ostvariti optimalnu kvalitetu života i poboljšati fizičko, socijalno, emotivno, spoznajno i duhovno zdravlje.

Istraživanja, edukacija i klinička praksa u muzikoterapiji temelje se na stručnim standardima koji su postavljeni s obzirom na kulturološko, socijalno i političko okruženje.

Tko su muzikoterapeuti?

Naši ciljevi su utvrditi i primjeniti pristupe muzikoterapije koji učinkovito pomažu u obnavljanju, održavanju i poboljšavanju fizičkog i psihičkog zdravlja. U tom cilju, vjerujemo u dostojanstvo i vrijednost svake osobe. Promičemo korištenje glazbe u terapiji, uspostavljanje i održavanje visokih standarda u kliničkom radu, te od sebe zahtijevamo maksimum u etičkom ponašanju.

Što rade muzikoterapeuti?

Muzikoterapeuti procjenjuju emocionalno i fizičko zdravlje, socijalno funkcioniranje, komunikacijske sposobnosti i spoznajne vještine kroz glazbene odgovore; osmišljavaju seanse muzikoterapije na temelju potreba klijenta primjenjujući muzičku improvizaciju, receptivno slušanje glazbe, skladanje pjesama, analizu teksta pjesme, glazbu i vođenu imaginaciju, muzičke nastupe i učenje kroz glazbu; sudjeluju u interdisciplinarnom planiranju tretmana, procjeni i praćenju učinaka.