x
x

Perinatalno izložena djeca HIV-u i ART-u s većim rizikom od zaostajanja u rastu

  Marija Škrlec, mag. pharm

  09.02.2020.

Produljena perinatalna izloženost majčinom HIV-u i ART-u (antiretroviralnoj terapiji) je povezana sa zaostajanjem u rastu nezaraženih beba i male djece kako pokazuju rezultati istraživanja provedenog u Malawi i Ugandi.

Perinatalno izložena djeca HIV-u i ART-u s većim rizikom od zaostajanja u rastu

Istraživači su uspoređivali dvije skupine: 472 neinficirane djece koja su bila izložena majčinom HIV-u i ART-u s 462 djece koja nisu bila izložena HIV-u (kontrolna skupina).

Izložena novoođenčad je, uz ingestiju majčinih antiretroviralnih lijekova putem mlijeka, primalo nevirapin kao profilaksu tijekom prvih 6 tjedana života. Ta djeca su imala značajno niže porođajne težine od kontrolne skupine.

Prevalencija zaostajanja u rastu je bila visoka i u Malawi i Ugandi. Među izloženom djecom u Ugandi 29,8% je zaostajalo u rastu s 12 mjeseci, odnosno 32,3% s 24 mjeseca, što je značajno veći postotak od 13,3%, odnosno 18,2% među kontrolnom skupinom. U Malawi su uočeni slični trendovi.

Istraživači ističu kako su zaostajanje u rastu i pothranjenost povezani s povećanom dječjom smrtnosti te da je rani zastoj rasta, čak i s intenzivnim nadoknadnim rastom u pubertetu, povezan s NCD-om (noncommunicable disease) kasnije u odrasloj dobi.

Izvor: AIDS October 12, 2019 - Volume Publish Ahead of Print - Issue - p

doi: 10.1097/QAD.0000000000002405