x
x

Visoka smrtnost zbog rezistentnih mikrooragnizama

  Marija Škrlec, mag. pharm

  15.11.2019.

Prema novom izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) o otpornosti na antibiotike, organizmi otporni na antibiotike u 2013. bili su odgovorni za gotovo dvostruko više smrtnih slučajeva u SAD-u od ranije prijavljenih - čak 44.000 smrti godišnje.

Visoka smrtnost zbog rezistentnih mikrooragnizama

Za izvještaj su upotrijebljeni novi podaci iz elektroničkih zdravstvenih kartona; podaci za 2013. godinu su revidirani te su prikazani trendovi incidencije kroz 2017. godinu.

Pozitivna je vijest da su napori u prevenciji kroz 2013. godinu smanjili stopu smrtnosti za 18% općenito te za 28% u bolnicama. Mikrobi otporni na antibiotike sada su odgovorni za 35.000 smrtnih slučajeva i više od 2,8 milijuna infekcija svake godine u SAD-u.

Također se spominju dva organizma otporna na lijekove, Candida auris i Acinetobacter rezistentan na karbapenem, koji su označeni kao velike prijetnje na popisu 18 otpornih mikroba koji prijete ljudskom zdravlju.

CDC posebno prati tri mikroba: Aspergillus fumigatus otporan na azole, Mycoplasma genitalium otporna na antibiotike i Bordetella pertussis otporna na antibiotike.

Izvor: CDC