x
x

Promocija knjige Medicinske naklade: Akutno oštećenje bubrega

  11.11.2019.

Pozivamo Vas na promociju knjige Akutno oštećenje bubrega, autori Petar Kes i suradnici u srijedu, 20. studenog 2019. godine, u 18 sati, u velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva ul. 9 u Zagrebu.

Promocija knjige Medicinske naklade: Akutno oštećenje bubrega

Kronična bolest bubrega je veliki javnoznanstveni problem u svijetu jer je ima svaka deseta osoba. Tsunami kronične bolesti bubrega je dodatno potaknut sve većom incidencijom i prevalencijom akutnog oštećenja bubrega. Danas se zna da je akutno oštećenje bubrega podjednako često i u razvijenim zemljama i u zemljama u razvoju, ali je još uvijek nedovoljno prepoznat sindrom s velikom neposrednom i odgođenom smrtnošću koja je manje vezana uz bolest bubrega, a više za akutno ili kronično oštećenje drugih vitalnih organskih sustava. Nakon epizode akutnog oštećenja bubrega, mogući scenariji su: potpuni oporavak, pogoršanje kronične bolesti bubrega koja je već postojala, nastanak kronične bolesti bubrega i njezina brza progresija u završni stadij, odnosno uremiju. Troškovi liječenja i posljedice bolesti su vrlo veliki. Uzroci koji pogoduju i dovode do nastanka akutnog oštećenja bubrega u razvijenim zemljama i onima koje su u razvoju, bitno se razlikuju, ali im je zajednička sve veća učestalost. Ipak, bez obzira na sve veće zanimanje za taj sindrom u svijetu, još uvijek ne postoji općeprihvaćeni obrazac djelovanja usmjerenog na suzbijanje uzročnih čimbenika na koje je moguće djelovati, razvijena svijest o pogubnim učincima akutnog oštećenja bubrega, spoznaja liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika o dijagnosticiranju, pravodobnom početku, načinu i trajanju liječenja, kao ni primjerena potpora društveno političke zajednice. 
Udžbenik Akutno oštećenje bubrega može biti dobra osnova za zajedničko djelovanje nefrologa i intenzivista, kao i za njihovu suradnju, ovisno o bolesniku, liječnicima drugih medicinskih specijalnosti. 

Svrha knjige je da ponudi suvremen i opsežan opis radi boljeg razumijevanja problema koji su vezan uz akutne bolesti bubrega i metode nadomještanja bubrežne funkcije u kritično bolesnih.

Obuhvaćene su opće informacije i definicija akutnog oštećenja bubrega, epidemiologija, patofiziologija najvažnijih sindroma, osnova za laboratorijske i ostale dijagnostičke postupke, klinički pristup složenom postupku liječenja i praćenja bolesnika, povezanost bolesti bubrega s drugim organskim sustavima i utjecaj bolesti drugih organskih sustava na bubrege.

Bavi se svim oblicima akutnog oštećenja bubrega, što znači da se bavi prijebubrežnim, bubrežnim i poslijebubrežnim zatajivanjem bubrega sa stanovišta etiologije, učestalosti, patofiziologije, patologije, dijagnostike i liječenja.

Bibliografski podatci:

Autori: Petar Kes i suradnici 

ISBN: 978-953-176-856-6 

Godina izdanja: 2019. 

Opseg: 1110 str. 

Format: 21 x 27 cm 

Uvez: tvrdi 

Izdavač: Medicinska naklada

Cijena: 840,00 kn