x
x

CDC: novost u istraživanju oštećenja pluća povezanih s vapingom

  Marija Škrlec, mag. pharm

  30.11.2019.

Vitamin E acetat otkriven je prvi put u plućima pacijenata koji su koristili vaping uređaje i razvili ozbiljna oštećenja pluća. Vitamin E acetat gusta je uljasta tvar dodana nekim e-tekućinama, posebno onima koja sadrže tetrahidrokanabinol (THC).

CDC: novost u istraživanju oštećenja pluća povezanih s vapingom

Ova otkrića značajna su jer je po prvi put otkriven potencijalni zabrinjavajući toksin iz bioloških uzoraka.

Istraživači su testirali uzorke bronhoalveolarnog lavata od 29 bolesnika s oštećenjem pluća povezanih s vapingom iz 10 država. Svi su uzorci bili pozitivni na vitamin E acetat. THC je otkriven u 82% uzoraka, a nikotinski metaboliti u 62%. Dužnosnici su rekli kako mogu postojati i druge komponente koje nanose štetu, a za što je potrebno više ispitivanja. Primijetili su kako se vitamin E acetat ne bi trebao dodati e-cigaretama i vaping proizvodima.

Druga studija izvještava o faktorima rizika za oštećenje pluća povezano s vapingom. Zdravstveni službenici države Illinois uspoređivali su rezultate ankete kod 66 pacijenata (u dobi od 18 do 44 godine) koji su razvili oštećenje pluća povezano s vapingom ili upotrebom e-cigareta s rezultatima 519 korisnika vaping proizvoda koji sadrže THC i koji se nisu razboljeli. U usporedbi s ljudima koji se nisu razboljeli, za one s oštećenjem pluća bilo je vjerojatnije da će prijaviti ​​isključivo korištenje THC vaping proizvoda, te korištenje takvih proizvoda više od pet puta dnevno, nabavku svojih proizvoda od dilera ili drugih neslužbenih izvora i korištenje krivotvorenih THC proizvoda.

Općenito, CDC izvješćuje da je zabilježeno 551 vjerojatnih i potvrđenih slučajeva oštećenja pluća povezanih s vapingom, a da je zaključno s 5. studenim umrlo 39 osoba.