x
x

Međunarodni dan laboratorijske medicine: LabDay 2019

  05.11.2019.

U ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana laboratorijske medicine (LabDay), uključio 21 grad u Republici Hrvatskoj s čak 43 različite aktivnosti.

Međunarodni dan laboratorijske medicine: LabDay 2019

Program obilježavanja možete preuzeti na naslovnoj mrežnoj stranici odabirom bannera LabDay HDMBLM odnosno pod Aktivnosti i događanja gdje možete preuzeti poster i letak obilježavanja LabDay-a kao i prezentaciju o pripremi pacijenata za uzorkovanje (dostupna nakon prijave na mrežnu stranicu).

U suradnji s Hrvatskim društvom za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu bit će održan niz edukacija i aktivnosti u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, knjižnicama i otvorenim vratima nekoliko laboratorija u bolnicama i kliničkim zavodima.

Medicinsko-biokemijski laboratorij važan je dio zdravstvenog sustava jer su rezultati pretraga jedan od ključnih čimbenika za postavljanje dijagnoze, sprječavanje razvoja bolesti i praćenje uspješnosti terapije.

Smatra se kako je više od 70% svih liječničkih odluka doneseno temeljem rezultata laboratorijskih pretraga.

Laboratoriji provode opće i specijalističke pretrage iz područja biokemije, hematologije, koagulacije, imunologije, analitičke toksikologije, molekularne dijagnostike i još mnoge druge pretrage.

Radom laboratorija upravljaju magistri medicinske biokemije, visokoobrazovani zdravstveni stručnjaci koji nakon završenog petogodišnjeg studija medicinske biokemije nastavljaju svoje školovanje u vidu specijalističkog usavršavanja.

Specijalisti medicinske biokemije nositelji su timova i voditelji odjela u medicinsko-biokemijskim laboratorijima, gdje uz njih u timu rade laboratorijski tehničari i prvostupnici medicinsko-laboratorijske dijagnostike.