x
x

Gimnazijalci su više tjelesno aktivni od učenika strukovnih škola

  03.11.2019.

Društveni kapital i tjelesna aktivnost učenika srednjoškolske dobi u Hrvatskoj: transverzalno istraživanje populacije učenika srednjih škola objavljno u časopisu Medica Jadertina.

Gimnazijalci su više tjelesno aktivni od učenika strukovnih škola

Uvod: Veza između društvene okoline i pojedinca značajno utječe na zdravlje i zdravstvene navike mladih. Rezultati posljednjih znanstvenih istraživanja ukazuju na to da je društveni kapital značajno povezan s prediktorima zdravlja. Viša razina tjelesne aktivnosti utvrđena je kod dječaka koji pohađaju opće obrazovne škole ili gimnazije, dok su oni koji pohađaju strukovne škole manje tjelesno aktivni. Iz svega navedenog formiran je cilj ovoga istraživanja, a to je utvrditi povezanost između varijabli društvenog kapitala i tjelesne aktivnosti učenika gimnazija i strukovnih srednjih škola, te ispitati postoje li razlike s obzirom na spol ispitanika.

Metode: Uzorak ispitanika formiran je iz populacije učenika završnih razreda srednjih škola iz grada Zagreba, Republika Hrvatska (N=3427). Zavisna varijabla u istraživanju bila je razina tjelesne aktivnosti, izračunata pomoću kratke verzije Međunarodnog upitnika tjelesne aktivnosti (IPAQ-SF), dok su nezavisne varijable bile prediktori društvenog kapitala (društveni kapital obitelji, susjedstva i vrsta škole.) Ispitanici su popunili upitnike tijekom sata tjelesne i zdravstvene kulture. Obradom podataka utvrđeni su deskriptivni parametri za varijablu tjelesne aktivnosti, a frekvencije odgovora izračunate su za varijable društvenog kapitala. Statistička značajnost razlika utvrđena je Mann-Whitney U testom. Serijom logističkih regresijskih analiza utvrđena je povezanost između društvenog kapitala i tjelesne aktivnosti.

Rezultati: Statistički značajne razlike utvrđene su za razinu tjelesne aktivnosti između učenika gimnazija i strukovnih škola (5410,20 ± 6279,14 vs 6480,80 ± 7586,09 MET-min/tjedno). Logističkom regresijskom analizom utvrđena je značajna povezanost između tjelesne aktivnosti i neformalne društvene kontrole (p = 0,01), horizontalnog povjerenja u školi (p = 0,04) i međusobne suradnje učenika u gimnazijama (p = 0,03).

Zaključak: Rezultati ovoga istraživanja ukazuju na to da je viša razina društvenog kapitala u značajnoj povezanosti s višom razinom tjelesne aktivnosti dječaka u gimnazijama. Viša razina neformalne društvene kontrole je značajno povezana s višom razinom tjelesne aktivnosti djevojaka u gimnazijama.

Hrvoje Ajman, Dario Novak, Marjeta Mišigoj-Duraković