x
x

Probiotici: gdje je tu znanost?

  01.11.2019.

Postoji općeprihvaćeni stav da probiotici općenito mogu unaprijediti otpornost na kolonizaciju, isključiti patogene zahvaljujući kompetitivnim svojstvima, proizvesti kiselinu i kratkolančane masne kiseline, regulirati prolazak crijevnog sadržaja i crijevnu mikrobiotu, kao i promet enterocita.

Probiotici: gdje je tu znanost?

Specifični probiotički sojevi ili formulacije već su pokazale pozitivni učinak na infektivnu dijareju, prevenciju upalnih bolesti crijeva i održavanje ulceroznog kolitisa u remisiji.

Bez obzira na to, “stvarna inovacija“ u području probiotika je nekako nejasna. Ono što očito nedostaje su znanstvena istraživanja potaknuta radoznalošću, koja bi provodili liječnici. Ideju treba potvrditi kliničkim ispitivanjima, a ne samo in vitro ili na miševima.

Trenutno većina podataka koja potvrđuje da neki sojevi bakterija imaju korisna (probiotička) svojstva za ljude, potječe od osoba koje nikad u životu nisu liječile pacijente. Gotovo svi sojevi su odabrani zbog svojeg svojstva naglog rasta, a ne učinka u dobro definiranim kliničkim uvjetima.

Čisti gospodarski interesi potaknuti nedostatkom jasnih pravila i etike pridonose da se soj ili proizvod pretvori u segment poslovnog razvoja.

prof. dr. sc. Claudio De Simone, specijalist gastroenterologije, alergologije i kliničke imunologije
SVEUČILIŠTE L’AQUILA, ITALIJA