x
x

Prevencija, rano otkrivanje i praćenje kroničnih nezaraznih bolesti putem panela

  23.10.2019.

Prevencija, rano otkrivanje i praćenje kroničnih nezaraznih bolesti putem panela - inovacija stvorena u Hrvatskoj

Prevencija, rano otkrivanje i praćenje kroničnih nezaraznih bolesti putem panela

Problem kroničnih nezaraznih bolesti (KNB) koje dižu stopu smrtnosti i pobola prisutan je u svim državama svijeta. U Europi proporcionalno je nešto viša smrtnost od KNB, obzirom na starost populacije i obzirom na manje problema sa zaraznim bolestima.

U ogromnom opterećenju rada obiteljske medicine (dnevno u prosijeku kroz svaku ordinaciju obiteljske medicine prođe 82 pacijenta), veliki dio poslova odnosi se na prevenciju rano otkrivanje, dijagnostiku i redovitu kontrolu KNB. Da bi se racionalizirao taj dio posla pokrenuta je inicijativa o zbrinjavanju KNB putem „Panela“, od strane liječnika obiteljske medicine iz Brezničkog Huma, dr. Irene Tomić Vrbić i dr. Zorana Maravića. „Paneli“ su tako postali lokalna inovacija u informatičkom programu obiteljske medicine stvorena u Republici Hrvatskoj (RH) s ciljem prevencije, ranog otkrivanja i praćenja kroničnih nezaraznih bolesti (KNB), kao što su arterijska hipertenzija, šećerna bolest i KOBP. S podatcima prikupljenima u „Panelima“ dobiven je kvalitetan „alat“ i za druge namjene, primjerice za stvaranje programa prevencije pojedinih KNB-a na lokalnoj ili nacionalnoj razini. Spajanjem podataka i informatičkom obradbom otvara se cijelo novo polje uporabne vrijednosti tako velike količine upisanih podataka o bolesniku i o populaciji o kojoj liječnik obiteljske medicine (LOM) vodi zdravstveni nadzor. Primjerice, jedna je od najvažnijih koristi je procjena vlastite kvalitete rada LOM-a, zatim procjena kvalitete rada LOM-a koju provode osiguravajuće kuće, liječnička komora te suradljivost bolesnika u tom procesu.

Svjetska zdravstvena organizacija je prepoznala takvu inovativnost i preporučila je zemljama jugoistočne Europe koje imaju slične probleme. Koliko će se tako pokrenuta inicijativa iskoristiti u RH, ostaje za budućnost, budući da postoje ograničenja upotrebe zbog različitog radnog statusa i različitog stjecanja osobnog dohotka samih LOM, zaposlenika domova zdravlja i koncesionara.

Biserka Bergman Marković

Ordinacija opće medicine “prof. dr. sc. prim. Biserka Bergman Marković, spec. obiteljske med.“, Zagreb

Društvo nastavnika opće/obiteljske medicine (DNOOM), Zagreb

Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Zagreb