x
x

Međunarodni dan cerebralne paralize, 6. 10.

  06.10.2022.

Prema Registru osoba s invaliditetom iz 2019. godine, u Hrvatskoj su 5082 osobe koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze, a među njima je 1778 djece u dobi do 19 godina.

Međunarodni dan cerebralne paralize, 6. 10.

Iako je to najčešći tjelesni invaliditet u djetinjstvu, cerebralna paraliza ne dobiva pozornost koju zaslužuje, poručuju iz Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize.

Stoga je Svjetski dan prilika da se ukaže na potrebu osiguranja jednakih prava za osobe s cerebralnom paralizom, na dostupnost medicinskih i terapeutskih usluga te nastojanja da im se osigura bolju kvalitetu života, obrazovanje i zapošljavanje.

Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovanih prirođenom anomalijom ili oštećenjem nezrelog mozga.

Neki od simptoma su slaba napetost ili mlohavost mišića, nesposobnost sjedenja bez potpore u dobi od osam mjeseci, upotreba samo jedne strane tijela, teškoće s hranjenjem, jaka iritabilnost i odsutnost osmijeha.

Konačnu dijagnozu postavlja neuropedijatar ili fizijatar.

Cerebralna paraliza je složen trajni invaliditet za koji nema lijeka.

Iako prvenstveno utječe na kretanje, osobe s cerebralnom paralizom mogu imati i epilepsiju, intelektualne teškoće i probleme s komunikacijom, sluhom ili vidom.

Izvor: Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize