x
x

Četverovalentno cjepivo protiv gripe

  06.10.2019.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je priopćeno kako cijepljenje protiv sezonske gripe još nije počelo te da su nabavili četverovalentno cjepivo protiv gripe koje će biti besplatno za iste kategorije građana kao prijašnjih godina.

Četverovalentno cjepivo protiv gripe
Prošle sezone prijavljeno je 61.206 oboljelih te 107 smrti od gripe.

Ovogodišnje cjepivo će biti četverovalentno, što znači da su za proizvodnju korištena dva tipa virusa gripe tipa B, a ne jedan kao u ranijim trovalentnim cjepivima.

Drugim riječima, sadržavat će antigene dvije antigenski različite linije virusa gripe tipa B (Victoria i Yamagata).

To ne znači da je četverovalentno cjepivo jače ili bolje, već znači da se smanjuje mogućnost nepodudarnosti antigenske linije virusa korištenog za proizvodnju cjepiva s virusom koji prevladava u cirkulaciji među stanovništvom.

U nekim sezonama virus korišten za proizvodnju cjepiva se poklapao s virusom koji je dominirao u sezoni gripe, a u nekim sezonama se nije poklapao, dodaju iz HZJZ-a.

Čak i u sezonama kada se dominantan cirkulirajući virus gripe tipa B nije poklapao s onim korištenim za proizvodnju cjepiva, cjepivo je pružalo određenu razinu zaštite od gripe tipa B zahvaljujući antigenskoj sličnosti (takozvana križna zaštita).

Lani su se protiv gripe cijepile ukupno 323.303 osobe koje spadaju u rizične skupine i za koje HZJZ nabavlja cjepivo i za koje je cjepivo besplatno.

S obzirom na procjenu broja stanovnika starijih od 65 godina u Hrvatskoj, procjenjuje se da je cijepljeno 29% osoba starijih od 65 godina, što je porast cjepnog obuhvata u odnosu na prošlu sezonu kad je cijepljeno 23% osoba iste dobne skupine.

To je i dalje značajno manje nego prije desetak godina, kad se cijepilo oko 40% osoba starijih od 65 godina, a daleko ispod cilja EU i WHO koji teži postizanju 75%-tnog obuhvata kod osoba starijih od 65 godina.

Ukupno je prošle sezone prijavljeno 61.206 oboljelih te 107 smrti od gripe.

Osobe koje ne pripadaju rizičnim skupinama za koje je osigurano besplatno cijepljenje moći će se, kao i ranijih godina, cijepiti komercijalno nabavljenim cjepivom u dogovoru s izabranim liječnikom.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
GastalAndol PROBisolex
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: