x
x

Liječenje insomnije u preživjelih od raka

  Marija Škrlec, mag. pharm

  29.09.2019.

Značajan udio preživjelih od raka s nesanicom može imati koristi od postepenog liječenja, počevši od jednog treninga spavanja.

Liječenje insomnije u preživjelih od raka
Svaka četvrta osoba preživjela od raka pati od nesanice, koja je jedan od najčešćih problema i koji ima značaj utjecaj na zdravlje i svakodnevnu život.

Istraživači su upisali 51 oosbu preživjelu od raka u Sleep Training Education Program (STEP) koji se sastoji od dvije razine intervencije. STEP-1 je edukacija o spavanju u trajanju od jednog sata koju provodi klinički psiholog. STEP-2 je sljedeća interventna razina: kognitivni program terapije ponašanja koji se sastoji se od tri grupne radionice.

Četiri tjedna nakon STEP-1 su se prosječne ISI (Insomnia Severity Index) vrijednosti poboljšale sa 17,1 na 11,2. 45% ispitanika odgovorilo je na liječenje, a 41% je remitiralo. Remisija nesanice nakon STEP-1 bila je povezana s manjom ozbiljnošću nesanice i kraćim trajanjem problema sa spavanjem.

Od 30 preživjelih s nesanicom nakon STEP-1, 14 njih je sudjelovalo u STEP-2. Nakon STEP-2, ISI vrijednosti su se poboljšale sa 16,9 na 8,8; sa 79% odgovora i 71% remisijom.