x
x

Europski tjedan mobilnosti: Krećite se s nama!

  17.09.2019.

Svake godine EUROPSKITJEDANMOBILNOSTI fokusira se na određenu temu povezanu s održivom mobilnošću. Ove godine glavni poziv na djelovanje je: Krećite se s nama! Njime se u žarište stavlja ovogodišnja tema „Sigurno hodanje i biciklizam” i jasno naglašava vrlo često podcijenjen način kretanja: hodanje.

Europski tjedan mobilnosti: Krećite se s nama!

Hodanje i biciklizam zajedno čine aktivne načine kretanja. Kampanja potiče ljude na odabir aktivnih načina kretanja ili kombiniranje hodanja i biciklizma s javnim prijevozom. Osim prilagodljivosti, hodanje i biciklizam imaju i mnogih drugih prednosti, poput društvene i ekonomske pristupačnosti, pouzdanosti, ne proizvode emisije i imaju pozitivan učinak na naše zdravlje.

Grad Zagreb je od 2001. uključen u obilježavanje Dana bez automobila, a  osamnaestu godinu za redom organizira sedmodnevni program aktivnosti, zadovoljavajući kao 'zlatni sudionik' sva tri kriterija. S ponosom ističemo da je 2008. i 2011. uvršten među finaliste, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Award 2012.

Koordinator programskih aktivnosti Europskog tjedna mobilnosti je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a u njegovu obilježavanju sudjeluju i ostali gradski uredi, službe, ustanove i brojne udruge.

Izvor: Grad Zagreb