x
x

Upitna dugotrajna primjena β-blokatora nakon ugradnje premosnice

  Marija Škrlec, mag. pharm

  19.09.2019.

Pacijenti smanjuju korištenje preporučenih kardiovaskularnih lijekova u godinama nakon ugradnje koronarne arterijske premosnice, iako bi rizik od umiranja nastavio opadati sa što dužom primjenom lijekova.

Upitna dugotrajna primjena β-blokatora nakon ugradnje premosnice

Analiza je pokazala da smrtnost opada kroz približno 8 godina nakon ugradnje premosnice za pacijente koji su ostali na statinima, antitromboticima i inhibitorima renin-angiotenzinskog sustava (RAS), ali beta blokatori nisu imali takav učinak na preživljavanje.

Učinci preživljavanja za sva četiri lijeka bili su neovisni o dobi i primijenjeni su na grupu od ukupno 28.812 bolesnika koji su zatim podijeljeni u podgrupe.

Kao najveće iznenađenje studije pokazalo se da beta blokatori ne pomažu preživljavanju čak i u podskupini za koju se očekivalo da će biti korisni - kod pacijenata s lošom sistoličkom funkcijom lijeve klijetke.

Analiza ne podržava dugotrajnu primjenu beta blokatora nakon ugradnje premosnice, ali se ističu rizici u slučaju odustanka od druge farmakoterapije koja se preporučuje nakon zahvata. Također, trebala bi se poticati primjena lijekova i kod pacijenata starije životne dobi, budući da se ona u ovoj skupini ponekad zanemaruje.

Izvor: ESC