x
x

Učinci oralne imunoterapije s kikirikijem ne ostaju nakon prekida liječenja

  Marija Škrlec, mag. pharm

  18.09.2019.

Za osobe alergične na kikiriki, koje su podvrgnute oralnoj imunoterapiji s kikirikijem, prekid liječenja ili smanjenje doze može dovesti do resenzitizacije.

Učinci oralne imunoterapije s kikirikijem ne ostaju nakon prekida liječenja

Otprilike 120 bolesnika u dobi od 7 do 55 godina s potvrđenom alergijom na kikiriki bio je nasumično raspoređeno u jednu od tri skupine:

  • Postepeno povećavanje do i zatim održavanje na 4000 mg oralne imunoterapije  dnevno (ekvivalentno s 13-16 jezgra kikirikija) do 104 tjedna, nakon čega slijedi izbjegavanje kikirikija u 52 tjedna.
  • Slična početna strategija, praćena nastavkom doziranja od 300 mg (ekvivalentno 1 zrnu kikirikija) dnevno.
  • Placebo.

Nakon početnog liječenja, u 104. tjednu, više od 80% pacijenata u skupinama koje su dobivale lijek prošlo je test s hranom, u usporedbi s 4% u skupini koja je primala placebo.

Oni koji su prošli test kikirikija ponovno su testirani u 117. tjednu, nakon prestanka liječenja ili smanjenja doze. Samo 35% onih koji su prekinuli liječenje i 54% onih koji su smanjili dozu je prošlo oba ispitivanja.

Autori zaključuju da je imunoterapija obećavajući pristup, ali da je optimalno doziranje i režim održavanja još potrebno razjasniti.

Izvor: The Lancet