x
x

Je li moguće izliječenje nekih pacijenata s kroničnom limfocitnom leukemijom?

  Marija Škrlec, mag. pharm

  15.09.2019.

Kako su se u posljednje tri godine pojavili oralni lijekovi, ibrutinib i venetoklaks, liječenje kronične limfocitne leukemije (CLL) postalo je jednostavnije pacijentima te je time promijenjen pristup liječenju.

Je li moguće izliječenje nekih pacijenata s kroničnom limfocitnom leukemijom?

Donedavno su u fokusu liječenja CLL-a bile ciljane terapije, koje su se u odnosu na samo kemoterapiju pokazale superiornima, primjerice, kemoterapija u kombinaciji s CD20 protutijelima rituksimabom ili obinutuzumabom. U današnje vrijeme sve se više koriste nove ciljane terapije koje uključuju ibrutinib i venetoklaks.

Iako su novi režimi, koji uključuju ibrutinib i kombinacije s ibrutinibom, možda manje toksični od klasične kemoterpaije, i dalje imaju štetne učinke i visoku učestalost prekida liječenja.

Također, postoji mogućnost za istovremenom primjenom ibrutiniba i venetoklaksa. Iako još nije odobrena ova kombinacija lijekova, nedavno objavljeno kliničko ispitivanje pokazalo je značajne rezultate: gotovo svi pacijenti pokazali su potpuni odgovor, a većina bolesnika nije pokazala ni minimalne zaostatke bolesti (engl. minimal residual disease, MRD).

Ovaj režim ima veliki potencijal u liječenju CLL-a ako se visoka stopa MRD-negativne bolesti može prevesti u produljeni interval u kojemu lijekovi nisu potrebni ili praktički izliječenje za neke pacijente.