x
x

PETICA – igrom do zdravlja - mijenja životne navike školaraca nabolje

  Sara Cobal, mag. nutr.

  07.09.2019.

Program, Petica – igrom do zdravlja, prepoznat je po kvaliteti i učinkovitosti radi čega će se provoditi u 25 zagrebačkih osnovnih škola u sklopu školske godine 2019./2020. te uključiti preko 5500 dionika: učenika, njihovih roditelja, učitelja i stručnjaka

PETICA – igrom do zdravlja - mijenja životne navike školaraca nabolje

U Hrvatskom liječničkom zboru 6. rujna, 2019. godine predstavljeni su rezultati provedbe programa i najavljeno je proširenje javnozdravstvenog programa prevencije pretilosti djece školske dobi, PETICA – igrom do zdravlja, u 25 zagrebačkih osnovnih škola u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo i Gradskim uredom za obrazovanje Grada Zagreba te Centra za zdravlje mladih DZZ Zagreb-istok.

Konferenciji za medije prisustvovali su: pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč, izaslanik gradonačelnika Milana Bandića, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba mr.sc. Katarina Milković, Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, znanstvena koordinatorica programa i Sara Cobal, mag.nutr. voditeljica programa PETICA-igrom do zdravlja.

Program, koji je počeo s provedbom u osam zagrebačkih osnovnih škola 2014./2015. godine, ove godine obuhvaća najveći broj škola do sada – 1800 učenika te ukupno preko 5500 dionika. U program su uključeni učenici drugih i trećih razreda iz škola: OŠ I. Gundulića, OŠ M. Laginje, OŠ I. Kršnjavoga, OŠ J. J. Strossmayera, OŠ dr. I. Merza, OŠ I. Filipovića, OŠ G. Krkleca, OŠ Mladost, OŠ F. Galovića, I. OŠ Dugave, OŠ Kajzerica, OŠ Odra, OŠ Rapska, OŠ Trnjanska, OŠ G. Viteza, OŠ T. Ujevića, OŠ dr. V. Žganca, OŠ Borovje, OŠ Špansko Oranice, OŠ T. Brezovački, OŠ bana J. Jelačića, OŠ Kustošija, OŠ M. J. Zagorke, OŠ M. Lovraka, OŠ Sesvetska Sela.

Hrvatski liječnički zbor pokrenuo je program PETICA-igrom do zdravlja, zbog alarmantnih statističkih podataka koji pokazuju da je pretilost jedna od najvećih javnozdravstvenih izazova današnjice. Naime, Svjetska zdravstvena organizacija ukazala je na to da se broj djece i mladih s pretilošću povećao više od 10 puta, s 11 milijuna na 124 milijuna, u posljednjih 40 godina. Povrh toga, podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazuju na zabrinjavajuće stanje i u Hrvatskoj. Naime, samo 58% dječaka i 60% djevojčica doručkuje svakog radnog dana, 45% dječaka i 46% djevojčica konzumira voće najmanje jednom dnevno, a tek se 39% dječaka i 26% djevojčica bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću, najmanje 60 minuta tijekom dana. Povrh toga, 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu masu ili pretilost (HBSC, 2016.). 

Program je razvio multidisciplinarni tim stručnjaka, a isti je odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.  Temelji se na EPODE metodologiji koja je znanstveno potvrđena te je članica EPODE međunarodne mreže koja zagovara važnost koordinacije i udruživanje kapaciteta različitih sektora, znanstvenih disciplina te stručnjaka u postizanju rezultata u prevenciji pretilosti. 

 

Diljem svijeta razvijeno je preko 42 različita programa koji preveniraju pretilost u djece i odraslih edukacijom o važnosti prehrane i tjelesne aktivnosti u svakodnevnici.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč, izaslanik gradonačelnika Milana Bandića, istaknuo je u pozdravnom govoru važnost interdisciplinarnosti i međusektorske suradnje u provedbi javnozdravstvenih projekata jer se jedino na taj način, smatra, mogu postići rezultati. Također, naveo je kako zdravlje Grada leži u razvoju zdravih navika i to od najmanjih nogu. Pročelnik je zaključio da su kronične nezarazne bolesti, poput cerebrovaskularni bolesti javnozdravstveni prioritet, te kako bi se napravile redukcije potrebno je provoditi programe kojima se razvijaju zdrave životne navike, kao što to čini program PETICA-igrom do zdravlja.

 

U sklopu konferencije za medije program PETICA predstavio je rezultate koji potvrđuju vrijednost i učinkovitost programa, a čije odrednice su kreativnost, pozitivan stav i učenje kroz igru. Rezultate je prikazala znanstvena koordinatorica programa prof. dr.sc. Darija Vranešić Bender. Prepoznata klinička nutricionistica naglasila je kako su od početka provedbe programa uočene statistički značajne promjene u stavovima, znanju i navikama učenika sudionika u programu PETICA. Istaknula je kako su navike učenika PETICE promijenile se nabolje nakon edukacije u sklopu programa na način da su po njegovu završetku učenici bili skloniji doručkovati, redovitije unositi vodu te su bili aktivniji. Nadalje, uočena je i manja sklonost konzumaciji slatkih proizvoda poput kolača i slatkih peciva te grickalica. Zaključila je kako je sve navedeno temelj za stvaranje zdravijih životnih navika kojima se direktno pridonosi zdravijoj budućnosti djece. Spomenuti rezultati proizlaze iz činjenice da je od početka provedbe programa provedeno preko 3080 predavanja i radionica u sklopu školskog kurikuluma koji su pozitivno utjecali na učenike. Studije potvrđuju kako djeca koja su prije puberteta prekomjerno teška ili pretila imaju 60% vjerojatnost da će postati odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću što je i razlog zašto s potrebno pravovremeno djelovati te kontinuirano i intenzivno provoditi aktivnosti za suzbijanje pretilosti u zajednici.

Zahvaljujući Hrvatskom liječničkom zboru, Gradskom uredu za zdravstvo, Gradskom uredu za obrazovanje Grada Zagreba te Centru za zdravlje mladih DZZ Zagreb-Istok nova generacija učenika te njihovi roditelji bit će educirani o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnost u svakodnevnici kroz 740 predavanja i radionica u novoj školskoj godini.

Izvor: PETICA  – igrom do zdravlja