x
x

Vegetarijanska dijeta i veći rizik od moždanog udara

  Marija Škrlec, mag. pharm

  07.09.2019.

Vegetarijanci i peskatarijanci (ljudi koji jedu ribu, ali ne i meso) izloženi su nižem riziku od ishemijske bolesti srca, međutim, vegetarijanci imaju povišen rizik od moždanog udara.

Vegetarijanska dijeta i veći rizik od moždanog udara

Otprilike 48.000 odraslih u Velikoj Britaniji ustupilo je informacije o svojoj prehrani. Tijekom prosječnog praćenja od 18 godina, bilo je otprilike 2800 slučajeva ishemijske bolesti srca i 1100 slučajeva moždanog udara.

Peskatarijanci i vegetarijanci ili vegani su imali niži rizik za ishemijsku bolest srca u odnosu na mesojede. Međutim, vegetarijanci su imali višu stopu potpunog i hemoragijskog moždanog udara u odnosu na mesojede. Rizik od moždanog udara nije porastao među peskatarijancima.

Autori procjenjuju da su vegetarijanci u odnosu na mesojede imali 10 slučajeva ishemijske srčane bolesti manje, a tri slučaja moždanog udara više na 1000 stanovnika tijekom 10 godina.

Trebalo bi kritički pristupiti rezultatima samo jedne studije, posebice jer je povećanje rizika od moždanog udara skromno u odnosu na mesojede.

Autori ne nude izravno objašnjenje opažene povezanosti s moždanim udarom, jedino spominju mogućnost da niže razine određenih hranjivih tvari, uključujući esencijalne masne kiseline, mogu igrati ulogu.

Izvor: BMJ