x
x

Terry Fox Run ili Maraton nade i ove godine virtualno

  17.09.2021.

Jedna od najdugovječnijih humanitarnih akcija na svijetu najavljuje još jedno virtualno druženje za sve one koji nastavljaju živjeti san mladića Terryja Foxa, o svijetu bez raka.

Terry Fox Run ili Maraton nade i ove godine virtualno

Jedan dan. Na tvoj način. moto je i ovogodišnjeg Maratona Nade, koji će se u Hrvatskoj održati 22. godinu zaredom, a prikupljena sredstva ovaj put odlaze Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju „Dr. Mladen Ćepulić”, za istraživanja komplikacija nakon liječenja najmlađih onkoloških bolesnika. Plemenita akcija započet će u subotu 18. rujnaveć tradicionalnom prodajom majica u Bogovićevoj ulici, a zbog sigurnosti i zdravlja, organizatori pozivaju sve ljude da se i ove godine uključe virtualno te da jedan dan i na svoj način, podrže 22. izdanje trke Terry Fox Run.

Hrvatski Maraton nade se i ove godine održava u organizaciji agencije MPG, Veleposlanstva Kanade i Hrvatske lige protiv raka, u suorganizaciji s Gradom Zagrebom, u suradnji s hotelom Esplanade Zagreb i agencijom XOXO, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“.  Akcija će započeti u subotu 18. rujna, u Bogovićevoj ulici, od 10:00 do 14:00 sati, humanitarnom prodajom majica koje ove godine dizajnom slave Terryjevu baštinu usko vezanu uz autohtoni narod Metisi Britanske Kolumbije.

 „Drugu godinu zaredom, trka Terry Fox Run bit će održana virtualno. Prošle godine, unatoč nezapamćenim okolnostima, sudionici diljem svijeta pridružili su se trci na svoj način. Bio sam oduševljen kada sam vidio koliko je hrvatskih građana sudjelovalo i podijelilo svoje trenutke virtualne Terry Fox trke s nama. To je bilo uistinu nadahnjujuće. Nadam se da će vas Terryjev duh i hrabrost i ove godine inspirirati da se pridružite Terry Fox pokretu. Pozivamo vas da okupite svoju obitelj i prijatelje, izađete i trčite, šetate, vozite bicikl ili rolate u svrhu istraživanja raka“, izjavio je Nj. E. Alan Bowman, Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj. 

 Nakon višegodišnje suradnje s Institutom Ruđer Bošković, kojem su donirana značajna sredstva za daljnja znanstvena istraživanja raka, Hrvatska će nakon ovogodišnje akcije, prikupljeni iznos donirati Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju „Dr. Mladen Ćepulić“. U današnje vrijeme, intenzivno liječenje djece s dijagnozom malignog tumora rezultira sve boljim rezultatima izlječenja, ali i većim brojem komplikacija liječenja što zahtjeva njihovo praćenje i nakon završenog onkološkog liječenja.

 Noviji statistički podaci govore da se oko 80 % djece uspije izliječiti od malignog tumora, ali isto tako i troje od petoro izliječenih imaju kasne komplikacije liječenja. „Ovogodišnji projekt humanitarne akcije Terry Fox Run usmjeren je prema djeci koja su u potrebi intenzivnog nadzora nakon završenog onkološkog liječenja s ciljem pravovremenog otkrivanja i praćenja komplikacija liječenja. Nadzor organskih sustava, pravovremene intervencije i uključivanje u rehabilitacijske postupke daju veću šansu djetetu i mladom odraslom za aktivno i potpuno uključivanje u daljnje životne pobjede“, poručila je izv. prof. dr. sc. J. Stepan Giljević.

Akcija prodaje majica traje do traje sve do 31. listopada, direktnom uplatom na humanitarni račun ili putem KEKS pay aplikacije, a do istog će se datuma moći uključiti svi oni koji žele podržati ovu humanitarnu akciju. Jedan dan i na svoj način – hodaj, bicikliraj, trči, pleši, planinari, rolaj s najdražim ljudima i na najdražoj stazi, a organizatori pozivaju sudionike da svoje sudjelovanje zabilježe fotografijom ili videom te podijele na Facebook stranici TFRCroatia. Donacije će biti moguće sve do 15. prosinca.

 Više informacija o 22. izdanju trke Terry Fox Run te načinima sudjelovanja i doniranja mogu se pronaći na stranici: http://www.facebook.com/TFRCroatia.

Izvor: Terry Fox Run, Hrvatska liga protiv raka