x
x

Centralni informatički sustav komunikacije s bolnicama

  02.09.2019.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je Općoj bolnici Zadar službeno predstavio Centralni upravljački sustav (CUS) za upravljanje organizacijskom strukturom zdravstvenog sustava.

Centralni informatički sustav komunikacije s bolnicama

CUS je ujedno centralni sustav komunikacije s bolnicama, sustav za automatsko dnevno prikupljanje svih zdravstvenih indikatora i analizu podataka, a podržava i strukturirane objave na mrežnim stranicama svih bolnica u Republici Hrvatskoj te predstavlja nadogradnju sustava fakturiranja iz bolnica.

Predstavljajući sustav kojeg je uspostavilo Ministarstvo zdravstva u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, ministar Kujundžić je istaknuo kako centralni upravljački sustav predstavlja kvalitativni iskorak u razmjeni i analizi podataka bolničkog sustava i sustava zavoda za javno zdravstvo.

Također, nadodao je kako će se CUS-om postići niz rješenja koja će omogućiti jednostavnije funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Glavni cilj uspostavljanja Centralnog upravljačkog sustava je centralizirani uvid u organizacijske strukture ustanova, centralizirano kreiranje i distribucija obavijesti, pravovremeno izvještavanje o poremećajima u opskrbi tržišta lijekova te omogućavanje transparentnosti nad kontrolom potrošnje bolnica kao i centralizirano izvješćivanje o njihovoj učinkovitosti.

CUS je uspostavljen tako da se za sigurnu dostavu podataka koriste već uspostavljene komunikacijske procedure unutar CEZIH-a, a korištenjem međunarodno priznatih informatičkih protokola i standarda za e-zdravstvo osigurava se interoperabilnost između nacionalnih sustava i osigurava usklađenost sa svjetskim tehnološkim trendovima.

S obzirom na osjetljivost podataka kojima raspolaže, čitav sustav primjenjuje visoke standarde vezane uz informacijsku sigurnost i zaštitu osobnih podataka.

Ministarstvo zdravstva ima pristup podacima svih ustanova te na temelju izvještaja može uspoređivati bolnice iste vrste.

Sustav omogućuje kreiranje ključnih pokazatelja uspješnosti, a iz prikupljenih podataka može se napraviti središnje izvještavanje o financijskim, organizacijskim i medicinskim pokazateljima rada bolnica.

Izvor: Ministarstvo zdravstva