x
x

Novi Medix: Novosti u liječenju anemija

  29.08.2019.

Manjak željeza (sideropenija) najčešći je prehrambeni manjak s kojim se suočavaju liječnici diljem svijeta, a sideropenična anemija koja nastaje kao posljedica manjka željeza u organizmu najčešći je oblik anemije i znatan je javnozdravstveni problem.

Novi Medix: Novosti u liječenju anemija

Zaseban entitet predstavlja anemija kronične bolesti, koja se pojavljuje u bolesnika s infekcijama, upalnim poremećajima i zloćudnim bolestima te megaloblastična anemija, autoimunosna hemolitička anemija, talasemija i druge hemoglobinopatije te rijetka, no potencijalno fatalna aplastična anemija.

U dijagnostici i liječenju anemija, koje imaju značajan utjecaj na kvalitetu života bolesnika, potreban je timski pristup liječnika različitih specijalnosti, uz ključnu ulogu specijalista obiteljske medicine.

Novi dvobroj Medixa donosi pregled novih spoznaja u liječenju anemija s ciljem primjene postojećih smjernica i recentnih preporuka dijagnostike i liječenja u svakodnevnoj praksi.

Opsežan dio sadržaja posvećen je jubilarnom 10. kongresu KoHOM-a u Šibeniku. Izdanje donosi prikaz glavnih poruka i službenih zaključaka kongresa, ekskluzivan intervju s dr. Annom Stavdal, novoizabranom predsjednicom WONCA-e World, te osvrt uvaženog gostujućeg predavača kongresa, Juana M. Mendivea, spec. obiteljske medicine, predsjednika Europskog društva za gastroenterologiju u primarnoj zdravstvenoj zaštititi (engl. European Society for Primary Care Gastroenterology, ESPCG) iz Barcelone.

Ističe se i članak o ranom otkrivanje raka usne šupljine i poboljšanju rane dijagnostike, koje bi se moglo osigurati partnerstvom liječnika obiteljske medicine i stomatologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Cjeloviti prikaz sadržaja: Medix 2019;24(136/137)