x
x

Izgradnja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

  14.08.2019.

Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ krajem arpnja je održano svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju Centra za sigurnost i kvalitetu hrane. Svečanosti su prisustvovali brojni visoki uzvanici te osobe iz javnog života Grada Zagreba.

Izgradnja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane

Projekt osnivanja Centra za sigurnost i kvalitetu hrane pokrenuli su Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, koji su prije svega prepoznali sve značajniju potrebu građana za izvornim načinom prehrane, kao i potrebu za unaprjeđenjem znanstvene i istraživačke infrastrukture ne bi li se poboljšala kvaliteta i dostupnost istraživanja kao podrška jačanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i društvenom razvoju.

Da se radi o iznimno vrijednom projektu od nacionalnog interesa govori i činjenica da će budući Centar za sigurnost i kvalitetu hrane biti jedina ustanova u Hrvatskoj i regiji koja će pružati sveobuhvatne istraživačke i analitičke usluge građanima i subjektima u poslovanju s hranom, neophodne za utvrđivanje kvalitete te zdravstvene ispravnosti i sigurnosti hrane.

U budućem će se Centru  izotopnom analizom napokon nedvojbeno moći utvrditi geografsko porijeklo hrane, odnosno dobit će se potvrda da prehrambeni proizvod uistinu potječe iz Hrvatske, a moći će se i precizno odrediti iz kojeg dijela zemlje dolazi. Također, osnivanjem Centra osnažit će se istraživački i analitički kapaciteti u području sigurnosti i kvalitete hrane te ojačati konkurentnost hrvatskih proizvođača hrane i njihova zaštita na domaćem i inozemnom tržištu.

Uz pomoć moderne istraživačke infrastrukture, ideja je da Centar postane regionalna znanstveno-istraživačka platforma koja će privlačiti vrhunske znanstvenike, nove znanstveno-istraživačke projekte, ali i pridonijeti globalnom fondu znanja, povećati dosadašnji broj publiciranih znanstvenih radova te u konačnici i poboljšanju kvalitete života građana Hrvatske.

Vrijednost ovog projekta prepoznao je Grad Zagreb koji kontinuirano pruža potporu javnozdravstvenim projektima Zavoda te sam ulaže velike napore u unaprjeđenje zdravlja te dobrobiti svih građana, kao i budućih generacija.

Projekt vrijedan 88.873.759,00 kuna sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Iznos bespovratnih sredstava je 61.303.629,00 kuna, 584.671,25 kn osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, a 25.000.000,00 kn Grad Zagreb. Razdoblje provedbe projekta od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2022. godine.

OGLASI
GastalMaxfluAndol PRO
OGLAS
Ibuxin Rapid
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: