x
x

FDA istražuje izvještaje o neurološkim rizicima vezanim uz vaping

  Marija Škrlec, mag. pharm

  14.08.2019.

FDA nastavlja istražiti moguću vezu između e-cigareta i napadaja ili drugih neuroloških simptoma i „snažno“ potiče zdravstvene radnike i javnost da putem svog portala za izvješćivanje o sigurnosti objavljuju detalje o bilo kojem incidentu napadaja nakon uporabe e-cigareta.

FDA istražuje izvještaje o neurološkim rizicima vezanim uz vaping

FDA je u travnju objavila početno upozorenje rekavši da imaju 35 izvještaja o napadajima povezanim s vaping uređajima.

Do 7. kolovoza FDA je primila ukupno 127 izvještaja o napadaju ili drugim neurološkim simptomima među korisnicima e-cigareta (92 nova izvješća od travnja). Osim toga, neki su korisnici prijavili nesvjesticu ili drhtavicu, što se može ili ne mora odnositi na napadaje. Prijavljeni slučajevi sežu u 2010. godinu.

Dodatna izvješća i detaljnije informacije o ovakvim incidentima su od vitalnog značaja za identifikaciju zajedničkih faktora rizika i za potencijalno utvrđivanje određenih atributa e-cigareta, poput nikotina ili formulacije, koji doprinose češćim napadajima. Stoga, FDA zahtijeva da zdravstveni radnici pitaju pacijente o upotrebi e-cigareta i da prijavljuju potencijalne slučajeve.

Osim potencijalnih neuroloških problema s vapingom, zdravstveni službenici istražuju i 15 slučajeva teških problema s plućima koji su potencijalno povezani s vapingom među tinejdžerima i mladim odraslima na Srednjem zapadu.

Izvor: FDA