x
x

Za prijevremeno rođenu djecu manje je vjerojatno da će biti cijepljena

  Marija Škrlec, mag. pharm

  10.08.2019.

Prema kliničkoj studiji objavljenoj u časopisu Pediatrics, manje je vjerojatno da će nedonoščad dobiti sva preporučena cjepiva u usporedbi s djecom rođenom u terminu.

Za prijevremeno rođenu djecu manje je vjerojatno da će biti cijepljena

Istraživači su retrospektivno proučavali preko 10.000 novorođenčadi rođene u gradskom medicinskom centru u državi Washington od 2008. do 2013. godine; otprilike jedna je petina rođena prije 37. tjedna gestacije. Istraživači su procijenili stopu dovršenosti preporučene serije sa 7 cjepiva, koje sadrži cjepiva protiv difterije-tetanusa-pertusisa, poliovirusa, ospica-zaušnjaka, rubeole, Haemophilus influenzae tipa B, hepatitisa B, vodenih kozica i pneumokoknih bolesti.

Za prijevremeno rođenu djecu bilo je značajno manja vjerojatnost od one koja su rođena u terminu ili nakon da su dobila cjelovitu seriju cjepiva do dobi od 19 mjeseci (48% u odnosu na 54%). Nakon uzimanja u obzir dodatnih rezultata, nedonoščad je imala 23% manju vjerojatnost da će dobiti sva potrebna cjepiva. Ta se razlika zadržala u dobi od 36 mjeseci.

Ovi nalazi su zabrinjavajući s obzirom na sve veću raširenost prijevremenog rođenja i činjenicu da je nedonoščad osobito osjetljiva na bolesti koja se mogu spriječiti.

Izvor: Pediatrics