x
x

SGLT2 inhibitori nisu povezani s ozbiljnim infekcijama mokraćnog sustava

  Marija Škrlec, mag. pharm

  03.08.2019.

Upotreba inhibitora natrij-glukoza kotransportera 2 (SGLT2) nije povezana s povećanim rizikom za teške infekcije mokraćnog sustava (UTI) u usporedbi s drugim lijekovima protiv dijabetesa.

SGLT2 inhibitori nisu povezani s ozbiljnim infekcijama mokraćnog sustava

2015. godine Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) izdala je upozorenje na ovaj potencijalni rizik. Činjenica je da inhibitori SGLT2 povećavaju glukozu u urinu, što potencijalno potiče rast bakterija.

Nakon pretraživanja claims databases istraživači su usporedili preko 55.000 odraslih s dijabetesom tipa 2 na terapiji sa SGLT2 inhibitorima, s novim korisnicima inhibitora dipeptidil peptidaze 4 (DPP4) ili s korisnicima agonista glukagonu sličnog peptida 1 (GLP1). Pacijenti s visokim rizikom za UTI bili su isključeni.

Rezultati su pokazali da je učestalost teških UTI bila slična u skupinama pacijenata s inhibitorima SGLT2 i DPP4. Učestalost je bila niža kod pacijenata sa SGLT2 inhibitorima nego kod pacijenata s GLP1 agonistima (2,15 naprema 2,96 slučajeva na 1000 osoba-godina).

Ovime je dokazano da pacijenti na terapiji sa SGLT2 inhibitorima nemaju razloga za povećanu brigu od teških infekcija mokraćnog sustava.