x
x

Tikagrelor kao antibiotik?

  Marija Škrlec, mag. pharm

  01.08.2019.

Tikagrelor je pokazao baktericidno djelovanje protiv gram-pozitivnih bakterija rezistentnih na antibiotike, uključujući Staphylococcus aureus rezistentan na meticilin (MRSA) i može predstavljati novu klasu aktivnih antibiotika protiv stafilokoka ili enterokoka otpornih na više lijekova.

Tikagrelor kao antibiotik?

Tikagrelor, poznat kao antiagregacijski lijek, pokazao je antibakterijski učinak te će se provesti daljnja istraživanja da bi se utvrdile potencijalne koristi ovog lijeka i protiv bakterijskih infekcija.

Mehanizam ovog djelovanja razlikuje se od mehanizma protiv zgrušavanja krvi, a budući da drugi antiagregacijski lijekovi (klopidogrel, prasugrel) ne pokazuju antibakterijska svojstva, tikagrelor bi mogao imati prednost pri liječenju KV bolesnika s većim rizikom od gram-pozitivnih bakterijskih infekcija.

U budućnosti bi se moglo pričati o razvijanju novih antibiotika, derivata klopidogrela, bez učinka na kardiovaskularni sustav, a koristili bi se za liječenje infekcija uzrokovanih stafilokokima  ili enterokokima koji su rezistentni na više lijekova.

Ovaj novi mehanizam potencijalno otvara vrata za novu klasu antibiotika koji su prijekopotrebni jer sve više bakterija postaje otporno na trenutne lijekove.

Izvor: JAMA Cardiology