x
x

Eliminacija virusnih hepatitisa u RH do 2030. godine

  27.07.2019.

Globalni prioritet: "Uložiti u eliminaciju virusnih hepatitisa" Među 290 milijuna nedijagnosticiranih pacijenata, procjenjuje se, nalazi se i 15-20 tisuća građana Republike Hrvatske koje treba pronaći, dijagnosticirati i izliječiti te na taj način spriječiti širenje zaraze.

Eliminacija virusnih hepatitisa u RH do 2030. godine

Za Svjetski dan hepatitisa 2019, Svjetska Zdravstvena Organizacija (SZO) se usredotočuje na potrebu povećanog financiranja za prevenciju hepatitisa, usluga testiranja, liječenja i skrbi u kontekstu univerzalnog zdravstvenog pokrića (UHC) s sloganom "Uložite u eliminaciju virusnih hepatitisa". 

Hrvatsko društvo za bolesti jetre HEPATOS, provođenjem nacionalne kampanje već šesnaestu godinu za redom obilježava Svjetski dan hepatitisa eng. World Hepatitis Day (WHD)* koji se u cijelom svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj, od 2011. godine obilježava 28. srpnja te ujedinjuje svjetsku hepatitis zajednicu kako bi proaktivno djelovala utječući na stvarne promjene u svojim lokalnim sredinama.

Društvo Hepatos je i ove godine dio svoje nacionalne kampanje posvetilo osvještavanju hrvatske javnosti o problemima virusnih hepatitisa a tijekom srpnja 2019 radimo na podizanju svijesti zdravstvenih djelatnika,  osoba koje pripadaju rizičnim skupinama te opće populacije.

  • od 01.srpnja provodi se nacionalna kampanja oglašavanjem u zdravstvenim ustanovama (domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo, bolnicama i drugim medicinskim ustanovama) širom RH  te u sredstvima javnog prijevoza u 5 gradova Republike Hrvatske (Dubrovnik, Split, Zadar, Zagreb, Osijek)
  • kao i kampanja na društvenim mrežama gdje objavljujemo aktivnosti vezane uz nacionalnu kampanju te ih je u prvoj polovici srpnja vidjelo čak 18.770 osoba
  • 12. srpnja: InfoHep Centar tijekom ULTRA Europe festivala u Splitu promovirao je WHD i nudio besplatno/anonimno testiranje na HCV i HIV te savjetovanje. Kako bi što više podigli svijest javnosti i educirali opću populaciju s posebnim naglaskom na mlade, naše jedinstveno medicinsko vozilo imalo je priliku vidjeti 120.000 sudionika Ultra Europe music festivala te tom prilikom saznati o važnosti testiranja
  • 12. srpnja: suorganizacija stručnog Simpozija povodom WHD na Infektološkoj klinici „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebutijekom kojeg su članovi Mobilnog IHC održali predavanje
  • 19. srpnja: u sklopu Nacionalne kampanje tradicionalno se uputilo više od 500 dopisa predsjednici RH, Premijeru, članovima Vlade, ministrima, zastupnicima u Saboru te svim javnozdravstvenim dionicima kako bismo im skrenuli pozornost na probleme ali i napretke u eliminaciji virusnih hepatitisa.
  • 28. Srpnja: nastavak Nacionalne kampanje i obilježavanje Svjetskog dana Hepatitisa

Tako smo javnozdravstvenim akcijama a) poduprli širenje svjesnosti o potrebi prevencije, testiranja i liječenja hepatitisa, b) promicali univerzalnu zdravstvenu skrb za sve hepatitis rizične skupine i c) radili na širenju partnerstva i podizanja svijesti u borbi protiv virusnog hepatitisa. 

Hepatitis B i C su kronične infekcije koje ponekad godinama ili desetljećima ne pokazuju simptome. Najmanje 60% slučajeva raka jetre posljedica je nepravodobnog testiranja i liječenja virusnih hepatitisa B i C što globalno uzrokuje do 1.34 milijuna smrti svake godine. Bez pronalaženja nedijagnosticiranih i njihovog uključivanja u sustav skrbi (eng. link to care), planirana eliminacija ostat će samo neostvareni san, koji utječe na 325 milijuna osoba diljem svijeta između kojih i više od 60-ak tisuća naših sugrađana. 

Danas stojimo na kritičnoj točci puta ka eliminaciji virusnih hepatitisa. Povijesno gledano kod vrlo malo bolesti postoji takva nedosljednost između tereta bolesti i političkog prioriteta kao kod virusnih hepatitisa. Otkako su otkriveni virusi hepatitisa, dobili su malo pozornosti u usporedbi s drugim zaraznim bolestima. Stigma bolesti jetre poput ciroze i hepatocelularnog karcinoma, uzrokovanih hepatitisom B ili C česti su razlog nezabilježenih uzroka smrtnih slučajeva zbog čega veliki udio globalne populacije nije svjestan problema, a malo vlada namjerava prioritizirati eliminaciju hepatitisa.

Zbog nedostatka globalne pozornosti virusni hepatitis je postao glavni svjetski ubojica.

Ne može se poreći da je eliminacija virusnog hepatitisa značajan zamah dobila u 2016. godini kada su sve države svijeta, njih 194, jednoglasno podržale inicijativu Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO): Eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine. Ova inicijativa po prvi puta je i pružila nadu za izlječenje milijunima zaraženih u cijelom svijetu.

Iako je ovaj događaj povećao svijest i političku pozornost diljem svijeta, do danas je samo 9 zemalja na putu eliminacije hepatitisa C i 72 zemlje su na putu eliminacije hepatitisa B u mlađih od 5 godina do 2030. godine.

Eliminacija hepatitisa u Republici Hrvatskoj započinje s pronalaženjem desetaka tisuća nedijagnosticiranih pacijenata. Upravo je veliki postotak nedijagnosticiranih pacijenata najveći problem u dostizanju globalnog cilja Svjetske zdravstvene organizacije – eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine. 

Kao i uvijek, a posebno u susret  Svjetskom danu hepatitisa, naše aktivnosti  usredotočene su na korisnike koji nas kao i tijekom cijele godine mogu kontaktirati u InfoHep Centru:

ili na jednoj od navedenih akcija tijekom srpnja 2019.

Nadamo se i očekujemo da će relevantne institucije RH i donositelji odluka, imajući u vidu važnost pravovremene dostupnosti učinkovite  terapije, osigurati daljnju podršku u provođenju prevencije i liječenja hepatitisa te poduzeti sve potrebne korake da oboljelima od hepatitisa osiguraju odgovarajuću dostupnost najučinkovitijem liječenju jer pravodobno testiranje i liječenje virusnog hepatitisa B i C može spasiti živote.

Izvor: Hrvatsko društvo za bolesti jetre “Hepatos”