x
x

Zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju u RH

  21.07.2019.

S ciljem zaštite ljudskog zdravlja provode se propisane kontrole zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u javnoj distribucijskoj mreži u Republici Hrvatskoj na nekoliko razina.

Zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju u RH

Kontrole se provode u okviru samokontrole koju provode javni isporučitelji vodnih usluga, državnog monitoringa koji koordinira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a provode županijski zavodi za javno zdravstvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te službenih kontrola zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju koje provode sanitarni inspektori Ministarstva zdravstva.

Sustavom samokontrole u 2018. godini su javni isporučitelji vodnih usluga analizirali 74287 uzoraka na kemijske pokazatelje i 55119 uzoraka na mikrobiološke pokazatelje.

Pronađeno je 925 (1,24%) kemijski i 167 (0,3%) mikrobiološki neispravnih uzoraka.

Monitoringom vode za ljudsku potrošnju je u javnoj distribucijskoj mreži u RH 2018. godine uzorkovano 6968 uzoraka redovnog i 633 uzoraka revizijskog monitoringa.

Ukupni broj neispravnih uzoraka vode zbog jednog ili više pokazatelja iznosio je 182 odnosno 2,4%.

Sanitarni su inspektori Ministarstva zdravstva prilikom provođenja službenih kontrola zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u 2018. godini uzorkovali 161 uzorak vode od kojih je 21 (13%) bilo neispravno.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr