x
x

Obiteljski liječnici nisu jedini odgovorni za to što neodgovorni pojedinci voze

  21.07.2019.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) vezano za nedavni nemili događaj u kojem je osoba pod utjecajem droga skrivila tešku prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena tročlana obitelj, želi ukazati na neprimjerena prozivanja liječnika obiteljske medicine u medijima kako su jedini odgovorni za to što neodgovorni pojedinci sjedaju za volan i onda kada im zdravstveno stanje to ne dopušta.

Obiteljski liječnici nisu jedini odgovorni za to što neodgovorni pojedinci voze

Naime, Zakon o sigurnosti prometa na cestama, NN 67/0848/1074/1180/13158/1392/1464/15108/17; odnosi se na SVE liječnike, a ne samo na liječnike obiteljske medicine jer u članku 233, stavak 3. jasno stoji: „Ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište.

Želimo podsjetiti kako je KoHOM na e-savjetovanju o novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama davao svoje primjedbe upravo na prijavu promjene zdravstvenog stanja pacijenta. U uređenim državama liječnici obiteljske medicine nisu stavljeni u poziciju „policajaca“ prema svojim pacijentima već se bave medicinom, a odnos s bolesnicima temelje na povjerenju i liječničkoj tajni.

Svaki pojedinac u RH bi trebao imati razvijenu osobnu odgovornost pa onda niti jedan liječnik, a ne samo liječnici obiteljske medicine, ne bi bio doveden u situaciju da raznim institucijama prijavljuje svoje pacijente.

Umjesto što se energija troši na prozivanje liječnika obiteljske medicine kako su oni odgovorni za svakog vozača na cesti, pozivamo sve kolege liječnike, medije i državne institucije da se uključe u edukaciju građana. Zajedno pridonesimo razvijanju svijesti o osobnoj odgovornosti, dok je na državi pronaći druge mehanizme kontrole nad onima koji se uporno ne pridržavaju zakona, a koji neće uključivati liječnike i na taj način ih dovoditi u situaciju da narušavaju povjerljiv odnos liječnik – pacijent koji je temelj našeg rada.

Sve nas ovo ponovno vraća i na sličnu problematiku Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana na kojega je KoHOM već mnogo puta upozoravao, a koji je također liječnike obiteljske medicine dovodi u nepogodan položaj. I prema ovom Zakonu liječnici su dužni svoje pacijente prijavljivati policiji, umjesto da je država iznašla rješenja koja će štititi hrvatske građane, ali neće pritom ugrožavati liječnike, niti njihov odnos s bolesnicima.

Liječnici obiteljske medicine udruženi u KoHOM još jednom pozivaju na zajedništvo u donošenju kvalitetnijih rješenja kada je u pitanju ova problematika koja je naša udruga mnogo puta proaktivno predlagala, a snažno se protivimo javnom prozivanju liječnika obiteljske medicine kao odgovornih za sve što u RH ne funkcionira, što zadnjih mjeseci postaje gotovo – pravilo. Takav pristup zasigurno neće pridonijeti privlačenju mladih kolega u obiteljsku medicinu, a niti povjerenju naših bolesnika, kvaliteti i razvoju primarne zdravstvene zaštite kojima težimo.

Izvor: KoHOM