x
x

Prehrana i žučni kamenci

  16.07.2019.

Prehrana ima neospornu ulogu u tvorbi žučnih kamenaca. Danas je poznato da su prekomjerna tjelesna masa, a osobito pretilost, rizični čimbenici za pojavu žučnih kamenaca. Pri tome nije toliko ključan ukupni kalorijsku unos, koliko energetska neravnoteža potencirana nedovoljnom tjelesnom aktivnošću.

Prehrana i žučni kamenci

Zanimljivo je da se naglim mršavljenjem povećava rizik od stvaranja žučnih kamenaca, ali i bolnih napadaja, zbog čega je kod osoba koje već pate od žučnih kamenaca potreban izniman oprez i obavezna pomoć stručnjaka.

Jasno je i sasvim logično da prehrana koja obiluje mastima i kolesterolom (dakle, tipična „zapadnjačka prehrana“)  potiče prekomjerno izlučivanje žuči i samim time povećava stvaranje kamenca. Također, obilje rafiniranih i jednostavnih ugljikohidrata pogoduje nakupljanju suvišnih kilograma te može potencirati tvorbu žučnih kamenaca. Nadalje, niski unos prehrambenih vlakana također povećava rizik jer usporava peristaltiku i pražnjenje crijeva, a time se pospješuje taloženje kolesterola u žučnom mjehuru.

Žuč nije imuna niti na suvišak bjelančevina, osobito onih životinjskg porijekla, u prehrani. Naime, unos velikih količina bjelančevina dovodi do većeg gubitka kalcija i mokraćne kiseline što potiče nastanak kamenaca.

Iz svega navedenog ne čudi podatak da znanstvene studije opetovano pokazuju manji rizik nastanka žučnih kamenaca u vegetarijanca. Vegetarijanci su mršaviji, konzumiraju više vlakana i manje kolesterola, a ti čimbenici imaju zaštitnu ulogu u prevenciji stvaranja žučnih kamenaca.