x
x

Veledrogerije: limitirana isporuka lijekova i podizanje tužbi prema bolnicama

  14.07.2019.

Ni nakon nedavnog sastanka u Vladi s premijerom Plenkovićem i ministrima Kujundžićem i Marićem, kao ni nakon prethodno poslanih brojnih službenih dopisa i javno upućenih apela za pronalaženje rješenja za nagomilane dugove bolnica prema veledrogerijama, pomaka i dalje nema i dug se nastavlja gomilati. Zbog toga su veledrogerije prinuđene započeti sa selektivnom obustavom, odnosno, limitiranom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda kao i podizanjem tužbi protiv pojedinih bolnica, objavljeno je na današnjoj je konferenciji za medije HUP - Koordinacija veledrogerija. Radi se o bolnicama s najstarijim dugovanjima - onima čiji rokovi plaćanja prelaze 1000 dana: OB Dubrovnik, OB Sisak i OB Vinkovci.

Veledrogerije: limitirana isporuka lijekova i podizanje tužbi prema bolnicama

Ukupni dospjeli dug prema veledrogerijama krajem lipnja iznosi 2,6 milijardi kuna. Nakon sastanka s premijerom u svibnju bolnicama je doznačeno 200 milijuna kuna za hitno podmirenje manjeg dijela duga uz obećanje da će se odmah započeti tražiti rješenje za održivo plaćanje nagomilanih dugovanja, a unatoč pokušajima dogovaranja sastanka s ministrima financija i zdravstva kako bi se razgovaralo o načinu na koji će se sustavno riješiti problema dugovanja do njega još nije došlo.

Do kraja godine dugovanja bolnica veledrogerijama za lijekove i medicinske proizvode premašit će 3,6 milijardi kuna, jer se svakog mjeseca dug povećava za 150 milijuna kuna, dok se prosječan rok plaćanja penje na 590 dana (što ne uključuje bolnice koje već sad imaju rokove plaćanja duže od 800, odnosno 1000 dana).

Više: HUP