x
x

Svjetski dan hepatitisa 2019: Testiraj. Liječi. Hepatitis

  23.07.2019.

Nacionalna kampanja "Testiraj. Liječi. Hepatitis" provodi se od sredine srpnja do kraja kolovoza u suradnji s brojnim partnerima preventivnim i edukativnim porukama oglašavanjem na plakatima, lecima i spotovima u domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo, bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama, centrima za prevenciju ovisnosti, centrima za socijalnu skrb, probacijskim uredima, udrugama i organizacijama civilnog društva, te na internetu i društvenim mrežama.

Svjetski dan hepatitisa 2019: Testiraj. Liječi. Hepatitis

Namijenjena je prvenstveno osobama u riziku od zaraze virusnim hepatitisima i zdravstvenim djelatnicima te općoj populaciji.

Glavni cilj kampanje je poticanje informiranja o virusnim hepatitisima B i C upotrebom modernih tehnologija te poticanje na komunikaciju s liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima o rizicima i načinima zaštite.

Cilj je doprinijeti ranom otkrivanju, povezivanju sa zdravstvenom skrbi i pravovremenom liječenju, što je važno za smanjenje zdravstvenih komplikacija koje mogu nastupiti kao posljedica kronične infekcije i prevenciju širenja virusnih hepatitisa u društvu.

U središtu kampanje je edukativna internetska platforma i mobilna aplikacija "Sve o hepatitisu", koja omogućuje informiranje o svim aspektima virusnih hepatitisa s posebnim naglaskom na kalkulatoru rizika koji omogućuje procjenu rizika od zaraze hepatitisom B i C, preporuke za testiranje, informiranje o načinima smanjenja rizika i zaštiti.

Nositelj mobilne aplikacije i internetske platforme "Sve o hepatitisu" je Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) uz stručnu podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), a podržavaju je Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Grad Zagreb, Hrvatski crveni križ, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu i mnoge druge institucije.

Aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa provode se u organizaciji zdravstvenih institucija i organizacija civilnog društva diljem Hrvatske i obuhvaćaju:

Provedbu Nacionalne javnozdravstvene edukativne kampanje "Testiraj.Liječi. Hepatitis"

Promociju prve hrvatske inovativne mobilne aplikacije Sve o hepatitisu i internetske platforme hepatitis.hr

Stručni simpozij povodom Svjetskog dana hepatitisa 12.7.2019. god. u Klinici za Infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Distribuciju Vodiča za rano otkrivanje infekcije hepatitisom C "Može li to biti hepatitis C" na preko 210 adresa zdravstvenih institucija u Hrvatskoj u sklopu dvadesetog izdanja HIVhep godišnjaka za zdravstvene djelatnike u svrhu stručne medicinske edukacije i pravodobne dijagnostike.Besplatno, anonimno, pouzdano i brzo testiranje na hepatitis C iz oralne tekućine s rezultatom za 20 minuta - dostupno tijekom cijele godine u sklopu rada CheckPoint centra Zagreb i drugim centrima za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje.

Izvor: www.hzjz.hr, Hrvatski zavod za javno zdravstvo

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluGastalBisolex
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: