x
x

Somatizacija kao obrana od narcističke povrede

  05.08.2019.

Somatizacijski poremećaj je poremećaj u kojem se psihički problemi i emocionalni konflikti izražavaju tjelesnim simptomima, a somatizacija je psihološki mehanizam u kojem se psihički problemi i emocionalni konflikti manifestiraju tjelesnim simptomima za koje se ne nalazi organska podloga. Može se javiti kao zasebni ili komorbidni poremećaj, osobito s poremećajima raspoloženja, anksioznim poremećajima, poremećajima ličnosti (najčešće histrionski poremećaj ličnosti i opsesivno-kompulzivni poremećaj ličnosti).

Somatizacija kao obrana od narcističke povrede

Ovakve osobe primarno se javljaju u ambulante opće medicine ili tjelesne ambulante i tek kasnije i na psihijatrijska liječenja. Liječenje osoba s tzv. somatoformnim poremećajima je kompleksno, vrlo dugo i zahtjevno te je potrebna cijela lepeza psihijatrijskih vještina, često bez pozitivnih rezultata.

U ovom radu prikazana je pacijentica kod koje je traumatska i konfliktna situacija na poslu doživljena kao narcistička povreda koja je dovela do razvoja dramatične kliničke slike u oblku somatizacija i somatizacijskog poremećaja kod osobe s histronskim poremećajem ličnosti. Nemogućnost suočavanja s povredom selfa kod histrionskog poremećaja ličnosti može dovesti do somatizacije kao načinom rješavanja problema. Prigodom liječenja je važno identificirati točan uzrok, tj. okidač (engl. trigger) koji je doveo do nastanka poremećaja te suočiti pacijenta s psihološkom i emocionalnom etiologijom tegoba, što uvelike doprinosi boljem terapijskom ishodu. Važnost pravovremenog prepoznavanja somatizacija je između ostaloga nužna i zbog izbjegavanja nepotrebnih tjelesnih dijagnostičkih postupaka, kao i zbog socijalne i radne disfunkcionalnosti takvih osoba.

Zrnka Kovačić Petrović, Tina Peraica, Dragica Kozarić-Kovačić 

Socijalna psihijatrija 2019

https://doi.org/10.24869/spsih.2019.199