x
x

Održana konstituirajuća sjednica Skupštine HLK-a

  30.06.2019.

Konstituirajuća sjednica Skupštine HLK-a: na dužnost predsjednika HLK-a stupio dr.sc. K. Luetić; za predsjednika Skupštine izabran doc. Krešimir Dolić

Održana konstituirajuća sjednica Skupštine HLK-a

Nakon izbora za tijela Hrvatske liječničke komore (HLK) koji su provedeni od 20. do 26. svibnja 2019. u subotu 29. lipnja održana je konstituirajuća sjednica Skupštine HLK-a u mandatu 2019.-2024. na kojoj je i službeno na dužnost predsjednika HLK-a stupio novoizabrani predsjednik dr. sc. Krešimir Luetić i zamjenica predsjednika Komore Vikica Krolo dr. med.

Prije radnog dijela sjednice na kojem su izabrani i predsjednik Skupštine HLK-a doc. dr. sc. Krešimir Dolić, a za njegova zamjenika Nino Brajković, dr. med., rizničar Komore te članovi Nadzornog i Izvršnog odbora održan je svečani dio sjednice na kojem su nazočili visoki uzvanici - izaslanik Predsjednice RH doc.dr.sc. Tomislav Madžar, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dekani sva četiri hrvatska medicinska fakulteta prof. dr. sc. Zoran Đogaš, prof. dr. sc. Jure Mirat, prof. dr. sc. Tomislav Rukavina i u ime dekana zagrebačkog MEF-a Marijana Klarice prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja „A. Štampar“ te predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić i predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr.sc. Renata Čulinović Čaić.

Ministar Kujundžić: imperativ je zajednički nastupati pred hrvatskim Vladama koje će dolaziti i odlaziti

Uz hrvatske sportaše naši su liječnici druga kategorija koja se ravnopravno može natjecati s najboljima u svijetu i upravo zbog te kvalitete nikada neću dozvoliti da se na liječnike i njihov rad štošta nabacuje, rekao je ministar Kujundžić poručivši da se svi problemi trebaju rješavati u razgovoru za stolom što i osobno uvijek čini. Osvrčući se na činjenicu da hrvatski liječnici već šest godina nemaju niti strukovni kolektivni ugovor, da im se ne isplaćuju prekovremeni sati naveo je kako se u hrvatskoj Vladi itekako zauzima za vraćanje zakonske odredbe reprezentativnosti liječnika u pregovorima o Kolektivnom ugovoru te kako ima obećanja ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da će to pitanje biti riješeno za najduže mjesec dana. Smatra da je krivnja što je 2014. potpisan KU nepravedan po pitanju prekovremenog rada za liječnike dijelom i na liječnicima samima. "Sigurno će u novome koji će biti do kraja srpnja, to biti ispravljeno", poručio je ministar. Čestitao je novoizabranom čelništvu HLK-a, predsjedniku Krešimiru Luetiću i zamjenici Vikici Krolo, te pozvao na suradnju i zajedništvo. "Ako smo zajedno, ako razgovaramo, ako iznosimo argumente, i kada su dijametralno suprotni, uvijek ćemo napraviti pozitivan pomak. Vjerujem da u dijalogu, neovisno kojoj udruzi pripadamo i iz kojega tijela dolazimo, kad sjednemo, možemo se dogovoriti, zajedno nastupiti, i prema hrvatskim vladama koje će dolaziti i odlaziti, i prema hrvatskoj javnosti, i izboriti se da hrvatski liječnici ostanu u Hrvatskoj i tu budu primjereno plaćeni za svoj rad i imaju primjerene uvjete", rekao je Kujundžić.

U ime hrvatske Predsjednice novom vodstvu Komore i svim izabranim zastupnicima u Skupštini čestitao je dr. Tomislav Madžar poručivši da će u hrvatskoj Predsjednici uvijek imati sugovornika i podupiratelja za sva pitanja i rješavanje problema. Istaknuo je kako ga posebno veseli što se u ovom sazivu vodstva i Skupštini Komore zrcali zajedništvo bolničkih i liječnika iz primarne zdravstvene zaštite. 

Problemi su brojni, od manjka liječnika, odlaska u mirovine, odrađivanja ogromnih prekovremenih sati izvan zakonom dozvoljenih normativa koji nam onda nisu ni plaćeni te do toga što nismo reprezentativni da o svojim pravima možemo ravnopravno pregovarati, pobrojila je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata mr. sc. Renata Čulinović-Čaić. dr. med. Smatra da je suradnja svih liječničkih udruga ključna u ostvarivanju prava liječnika. "Sinergija djelovanja naših udruga temelj je na kojem moramo graditi planove i programe za bolju poziciju liječnika, za naše plaće, naše radne uvjete", rekla je Čulinović-Čaić. 

Predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić ocijenio je kako liječnički stalež nije ugrožen, ali mogao bi biti. Na čelu s Komorom siguran sam da i HLS i Zbor mogu pomoći da djelujemo na tragu skrbi o ljudima, djelatnicima i imperativu izvrsnosti hrvatskog zdravstva. HLZ ima čvrstu poveznicu s HLK-om još od osnutka Komore davne 1923. te nakon 1995. kada su Zbor i Medicinski fakultet u Zagrebu ponovo inicirali osnivanje HLK-a. U nedavnim izborima za tijela HLK-a bilo je i disonantnih tonova, no sretni smo što su rezultati takvi da su izabrani ljudi koji imaju iskustva iz proteklih mandata rada Komore. Dobio sam uvjerenja da ćemo svi zajedno raditi na boljitku čitavog liječničkog staleža, rekao je prof. Krznarić. 

Ispred dekana Medicinskog fakulteta Zagreb Marijana Klarice novom čelništvu HLK-a čestitala je ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak. Vjerujem da ćete Komoru u mandatu koji Vam je povjeren uspješno voditi u smjeru visokog razvoja profesionalizma i etičnosti liječničke struke i unapređenja zdravstvenog sustava RH, a na dobrobit svih naših pacijenata. U tome ćete uvijek imati potporu u školi „Andrija Štampar“ i MEF-u Zagreb, poručila je. 

Uspješan i plodonosan rad novom vodstvu Komore i svim izabranim zastupnicima poželio je i dekan MEF-a Osijek prof. dr. sc. Jure Mirat. 

Prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, dekan MEF-a Rijeka izrazio je nadu da će sve liječničke institucije i udruge početi raditi zajedno na uređivanju okvira u kojem će liječništvo biti perjanica društva. To nam je zadaća zbog nas samih i posebno mladih koji trebaju ostati. Zaželjevši novom čelništvu uspješan i plodonosan rad, ocijenio je kako današnji svečani dio sjednice HLK-a predstavlja svojevrsnu simboliku budućnosti te da će rješenja doći ako se svi liječnici skupa „uhvate za štap“, aludirajući na štap uz koji je omotana zmija koji simbolizira liječništvo. 
"Kad mladi čovjek pred diplomom još uvijek nije siguran što ga čeka ove godine, a kamoli u onima koje dolaze, to je onda zaista problem nas svih. Sad je prekretnica, promislimo malo svi zajedno, sjednimo za stol, pronađimo zajedničko rješenje, sad je odlično vrijeme rekao je prof. dr. sc. Zoran Đogaš dekan MEF-a Split.