x
x

Hrvatskom liječničkom zboru dodijeljena Hrvatska državna nagrada

  29.06.2019.

Hrvatsku državnu nagradu za iznimne zasluge i postignuća u promicanju znanstvenog i stručnog rada, medicinske etike, te općih moralnih i humanih načela Hrvatskom liječničkom zboru dodijelila je Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović

Hrvatskom liječničkom zboru dodijeljena Hrvatska državna nagrada

Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar Kitarović, dodijelila je 27. lipnja 2019. Hrvatskom liječničkom zboru Hrvatsku državnu nagradu, za iznimne zasluge i postignuća u promicanju znanstvenog i stručnog rada, medicinske etike, te općih moralnih i humanih načela. Hrvatskom liječničkom zboru Hrvatska državna nagrada dodijeljena je u prigodi 145. obljetnice osnivanja, a u ime Zbora primio ju je predsjednik te najstarije hrvatske udruge, prof. dr. Željko Krznarić.

„Iznimna mi je čast bila u ime Hrvatskog liječničkog zbora primiti Hrvatsku državnu nagradu od Predsjednice Republike Hrvatske, gospođe Grabar Kitarović. Ovo je priznanje brojnim generacijama vrijednih, požrtvovnih i savjesnih hrvatskih liječnika, koji su godine svojeg rada posvetile brizi o zdravlju naših sugrađana. Već gotovo stoljeće i pol, kao najstarija nevladina, neovisna strukovna udruga liječnika i stomatologa, predano radimo na razvoju medicinskih znanosti i stručnih znanja, s ciljem unaprjeđenja hrvatskog zdravstvenog sustava i skrbi za naše pacijente i Hrvatska državna nagrada obvezuje nas i dodatno“, izjavio je prilikom dodjele prof. dr. Željko Krznarić.

Od 2002. godine i ustanovljavanja Hrvatske državne nagrade, Hrvatski je liječnički zbor tek deveti koji je tu visoku nagradu primio. Prije Zbora, laureati su bili Matica Hrvatska, akademik Hrvoje Požar (posthumno), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagrebačka filharmonija, Hrvatski crveni križ, maestro Milan Horvat (posthumno), Hrvatska vatrogasna zajednica i Medicinski fakultet u Zagrebu.

Hrvatska državna nagrada odjeljuje se jednom godišnje, za Dan državnosti, hrvatskim državljanima i pravnim osobama za zasluge i postignuća u promicanju znanosti, gospodarstva, kulture, umjetnosti, športa i drugih područja društvenog života u Republici Hrvatskoj. Dodjeljuje ju Predsjednica, odnosno Predsjednik Republike Hrvatske na vlastiti poticaj ili na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske.

Izvor: HLZ