x
x

KBC Rijeka: obostrana osteogenetska distrakcija mandibule

  20.06.2019.

Na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju KBC-a Rijeka po prvi put u Hrvatskoj izvedena je operacija produženja kosti donje čeljusti (obostrana osteogenetska distrakcija) pomoću individualiziranih distraktora.

KBC Rijeka: obostrana osteogenetska distrakcija mandibule

Sedamnaestogodišnji pacijent imao je čeljusni deformitet, vrlo malenu i straga položenu mandibulu, a posljedica deformiteta je, uz neusklađen izgled pacijenta, otežan govor te žvakanje hrane.

Zahvat je jedinstven jer je obavljen uz pomoć individualiziranih distraktora odnosno naprava koje se montiraju na mjestu kirurškog reza te služe postupnom širenju čeljusti i dobivanju novog prostora koji na taj način okoštava.

Nakon ugradnje distraktora, čeljust se u razdoblju od dva tjedna svakog dana širila za pola milimetra.

Osteogenetska distrakcija je složena terapija u kojoj je operativni zahvat samo jedna od faza terapije.

Riječ je o zahtjevnom multidisciplinarnom postupku u kojem je sudjelovalo više specijalista riječke bolnice na čelu s maksilofacijalnim kirurgom prof. dr. Robertom Cerovićem, koji je zajedno s ortodonticom doc. dr. Barbarom Mady Maričić vodio ovaj dugotrajan i zahtjevan postupak od početka.

Tim su sačinjavali i radiolog dr. Siniša Knežević, specijalizant maksilofacijalne kirurgije dr. David Harmicar te medicinski tehničari, instrumentari i drugi djelatnici Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju.

Samoj operaciji prethodilo je iznimno detaljno ortodontsko-kirurško planiranje i MSCT rekonstrukcija.

Posebnim softverom isplaniran je zahvat, ispisan 3-D model i vodilice, odnosno šablone koje su korištene u operativnom zahvatu.

Na osnovu modela formirani su individualni distraktori koji su ugrađeni u donju čeljust pacijenta radi ispravljanja deformacije.

Distraktori i alat kojim se isti postavljaju i koriste pripremljeni su posebno za ovaj slučaj i to od strane stručnjaka iz Njemačke tvrtke KLS Martin.

Proces širenja kosti čeljusti potrajao je dva tjedna, uslijedilo je dva mjeseca mirovanja kako bi se formirala novonastala kost, a potom je učinjen operativni zahvat vađenja distraktora.

Terapijski postupak se nastavlja ortodontskom terapijom ispravka zagriza, a završit će za nekoliko mjeseci zahvatomkirurške korekcije brade.

Intenzivnije razdoblje ortognatske kirurgije u riječkoj bolnici počinje 2008. godine kada je uz pomoć novih metoda operiran prvi pacijent s deformitetom čeljusti.

Godišnje se na riječkoj Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju operira pedesetak pacijenata s različitim deformitetima čeljusti.

Spušta se i donja dobna granica za ovakve zahvate koju stručnjaci definiraju uz pomoć koštane dobi koja se određuje analizom kralježaka.

Suvremeni trendovi nalažu da se s operacijom krene što prije, pa se distrakcija čeljusti radi kod sve mlađih pacijenata.

Izvor: KBC Rijeka