x
x

30% stanovništva alergično na ambroziju

  15.06.2019.

Kontinentalni dio Hrvatske epicentar je širenja ambrozije na koju je alergično oko 30% stanovništva, upozoreno je u petak na stručnom skupu u Zagrebu.

30% stanovništva alergično na ambroziju

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" organizirao je skup koji je okupio stručnjake županijskih zavoda za javno zdravstvo, liječnike i predstavnike gradskih ureda.

Istaknuto je i da nijedna sredina ne može problem ambrozije suzbiti sama bez pomoći partnera iz drugih županija, jer je pelud aerodinamičan i leti kilometrima neovisno o županijskim granicama.

Građani su pozvani da čupaju ambroziju zajedno s korijenom, što je neophodno uz agrotehničke mjere i redovite košnje na većim poljoprivrednim površinama.

Sve više je ambroziji izložena i Dalmacija jer je primijećeno širenje tog korova od Pule prema Dubrovniku.

Za sprječavanje alergijske reakcije prepisuju se kortikosteroidi u spreju za sluznicu dišnog sustava, a kao osobna zaštita preporučeno je izbjegavanje kontakta s alergenom, nošenje maske pri izlasku iz kuće, te svakodnevno pranje kose i cjelokupne odjeće.

Alergijskoj reakciji na ambroziju podložnije su osobe koje alergije imaju u obiteljskoj anamnezi, ali i djeca majki pušačica koja su podložnija preosjetljivosti dišnih putova.

izvor: Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", www.stampar.hr