x
x

Zlouporaba opioida češća među osobama koje kompulzivno piju alkohol

  13.06.2019.

Zlouporaba opioida znatno je češća kod onih koji se opijaju, nego među osobama koje ne piju ili alkohol piju umjereno, navodi se u studiji objavljenoj u American Journal of Preventive Medicine.

Zlouporaba opioida češća među osobama koje kompulzivno piju alkohol
Nakon statističke prilagodbe utvrđeno je da će kod osoba koje ispijaju alkoholna pića, odnosno kompulzivno piju alkohol, biti dvostruko veća vjerojatnost za zlouporabu opioida.

Istraživači CDC-a ispitali su podatke o više od 160.000 osoba u dobi od 12 godina i starijih koji su odgovorili na upitnik - nacionalnu anketu o zlouporabi alkohola i opioida na recept od 2012. do 2014. godine. (Definicija binge-drinking: 5 ili više pića u odjednom za muškarce, 4 ili više za žene).

U pitanjima o konzumaciji alkohola, 3,5% alkoholičara izvijestilo je o zlouporabi opioida u odnosu na 1,0% osoba koje ne uzimaju alkohol i 1,0% onih koji su konzumirali alkohol, ali se nisu opijali. Nakon statističke prilagodbe utvrđeno je da će kod osoba koje ispijaju alkoholna pića, odnosno kompulzivno piju alkohol, biti dvostruko veća vjerojatnost za zlouporabu opioida.

Istraživači zaključuju da primjena strategije utemeljene na dokazima za sprječavanje kompulzivnog ispijanja alkohola može smanjiti i zlouporabu opioida te predoziranje koje uključuje alkohol.