x
x

Mediteranska i DASH-prehrana u borbi protiv demencije

  09.06.2019.

Uznapredovali stadij demencije nije moguće izliječiti već se liječenju pristupa simptomatski, stoga je izuztezno bitna prevencija. Znasntvenici su osmislili tzv. MIND dijetu za prevenciju Alzheimerove bolesti.

Mediteranska i DASH-prehrana u borbi protiv demencije
Životne navike poput nepušenja, izbjegavanja alkohola, redovita tjelovježba te održavanje poželjne tjelesne mase može u određenoj mjeri doprinijeti smanjenju rizika za pojavu nekih oblika demencije. I prehrana ima izuzetnu ulogu u prevenciju i progresiju bolesti.

Principi ovog načina prehrane, koji se krije iza prikladnog  akronima MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), temelje se na mediteranskoj te DASH-prehrani, koje su u mnogim istraživanjima pokazale brojne poželjne zdravstvene učinke, kako na rizik od kardiovaskularnih bolesti, tako i na rizik od Alzheimerove demencije. Sustav prehrambenih preporuka - DASH (The Dietary Approaches to Stop Hypertension) – temelji se na niskom unosu zasićenih masti i natrija, a ujedno predstavlja prehranu bogatu voćem, povrćem i mliječnim proizvodima, s niskim udjelom masti. Dijeta DASH se u nekoliko kliničkih pokusa pokazala učinkovitom u sniženju povišenog arterijskog tlaka. Mediteranska dijeta tipična je tradicionalna prehrana na području Mediterana, a temelji se na konzumaciji povrća, voća, žitarica, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, ribe i maslinovog ulja uz umjerenu konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Ibuxin RapidAndol PROBisolex
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
Video sadržaj trenutno nije dostupan.
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: