x
x

Tko liječi seksualne probleme u hrvatskom zdravstvenom sustavu?

  05.06.2019.

U Hrvatskoj ne postoji specijalizacija iz seksualne medicine i mali je broj liječnika (nekolicina androloga i psihijatara) koji su educirani u području seksualnog zdravlja. Cilj ovog istraživanja je utvrditi tko su specijalisti u hrvatskom zdravstvenom sustavu koji prepoznaju, dijagnosticiraju (i liječe) seksualne probleme i poremećaje.

Tko liječi seksualne probleme u hrvatskom zdravstvenom sustavu?

Metode: Korišteni su podatci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Pretražen je sustav kako bi se utvrdilo koji su seksualni problem dijagnosticirani u jednoj kalendarskoj godini (2013.) u Hrvatskoj i tko su liječnici (koji specijalisti) koji su ih dijagnosticirali.

Rezultati: Godine 2013. u Hrvatskoj su specijalisti u sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti dijagosticirali seksualne poremećaje kod ukupno 288 osobe (239 muškaraca i 49 žena). Najveći broj slučajeva dijagnosticirali su psihijatri, a za njima slijede urolozi. Ginekolozi su dijagnosticirali samo mali broj seksualnih problema. Najčešće dijagnosticirani poremećaji kod muškaraca bili su erektilni poremećaj i poremećaj sa smanjenom seksualnom željom. Liječnici nisu dijagnosticirali ni jedan slučaj dispareunije.

Zaključci: Specijalisti u Hrvatskoj dijagnosticiraju mnogo više seksualnih problema kod muškaraca, nego kod žena. Potrebno je obratiti više pažnje edukaciji studenata medicine i liječnika kako da prepoznaju i dijagnosticiraju seksualne probleme.

Goran Arbanas