x
x

Predstavljanje novog priručnika Medicinske naklade: Začini

  19.05.2019.

Pozivamo Vas na predstavljanje priručnika Začini, autori Stjepan Pepeljnjak i Zvonimir Kozarić. Predstavljanje će se održati u utorak, 28. svibnja 2019. godine, u 18 sati, u dvorani Matice Hrvatske, Strossmayerov trg 4 u Zagrebu.

Predstavljanje novog priručnika Medicinske naklade: Začini

Cilj ovog priručnika jest uvesti čitatelja u mozaik interaktivnosti mikroba i začina. Premda su to dva različita područja, ona se sastaju u činjenici da poimanje začinske antimikrobnosti možemo razumjeti tek ako upoznamo temeljnu biologiju, funkciju i ulogu mikroba u ekosustavima. Prvi dio knjige prikazuje svijet i ulogu mikroba, dok drugi prikazuje biokemiju začinskog bilja i objašnjava znanstvene razloge na kojima se temelji antimikrobnost začina. Na taj se način povezuje funkcionalnost začina kao konzervansa i njihova važna spona u prevenciji različitih bolesti koje se šire hranom.

U prilogu knjige prikazani su i različiti kulinarski aspekti primjene začina, pregled i nazivlje te karakterizacija njihove primjene u kulinarstvu zemalja različitih dijelova svijeta.

Priručnik je namijenjen prije svega studentima i specijalistima biomedicinskih znanosti i prehrane, ali je i bitna dopuna znanja svima koji se bave kulinarstvom ili onima koji o začinima žele doznati nešto više.