x
x

Antioksidansi ključni za sporiji razvoj katarakte

  20.04.2019.

Novim i prvim istraživanjem takvog oblika utvrđena je veza između hrane bogate antioksidansima i niskog rizika od katarakte u starijoj dobi.

Antioksidansi ključni za sporiji razvoj katarakte

Znanstvenici su analizirali 20 istraživanja diljem svijeta kako bi utvrdili utjecaj vitamina i karotenoida na rizik od katarakte.

Bez obzira na poneke nedosljednosti, mnogi su rezultati pokazali da konzumiranje citrusa, plodova roda Capsicum, mrkve, rajčice i tamnozelenog povrća poput špinata, brokule i kelja usporava razvoj katarakte.

Katarakta u starijoj dobi dovodi do oštećenja vida, ali i do čak 35% ukupnog broja sljepoća u svijetu. Međutim, katarakta se može uspješno operirati, ali sa sve većim porastom broja starijih osoba u te će se operacije morati uložiti velika količina novca.

Kako bi se smanjio broj osoba kojima je potrebna operacija, znanstvenici savjetuju konzumiranje namirnica bogatih antioksidansima. Odgađanje pojave katarakte za 10 godina kroz jednostavne promjene u prehrani dvostruko bi se smanjio broj osoba kojima je potrebna operacija.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Izvor: Vitamini.hr