x
x

Tajna veza između crijeva i Parkinsonove bolesti

  14.04.2019.

Izravni uzroci pojave Parkinsonove bolesti (PB) i dalje su nepoznati, međutim istraživanje novijeg datuma ukazuje da za pojedine oboljele početak bolesti može biti povezan upravo s crijevima, odnosno sa crvuljkom.

Tajna veza između crijeva i Parkinsonove bolesti

Aktualno istraživanje se usmjerilo na proučavanje nastanka proteina alfa-sinukleina, za kojeg se vjeruje da doprinosi riziku od Parkinsonove bolesti putem nakupljanja u gastrointestinalnom traktu. Naime, u crvuljku zdravih i oboljelih pojedinaca pronađene su povećane razine toksičnih produkata alfa-sinukleina za koje se zna da se akumuliraju u Lewyjevim tjelešcima u mozgu oboljelih od PB.

Pokazalo se da je uklanjanje crvuljka desetljećima prije početka Parkinsonove bolesti povezano s nižim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti.

Uklanjanjem crvuljka, prema riječima znanstvenika, dolazi do prekidanja osovine crijeva - mozak (engl. gut-brain axis) što posljedično prevenira širenje patogenih alfa-sinukleina prema mozgu i smanjuje rizik od razvoja PB.

Ono što je znanstvenicima još uvijek nejasno jest prisutnost toksičnog alfa-sinukleina i u crvuljku zdravih pojedinaca što ukazuje da prisutnost alfa-sinukleina nije izolirano povezana s nastupom PB. Otkrićem nepoznatih mehanizama napravio bi se veliki korak u prevenciji događaja koji rezultiraju ovom neurodegenerativnom bolesti koja je neupitno povezana s crijevima.

 Science Translational Medicine

Izvor: www.vitamini.hr