x
x

Učenje uz moderne tehnologije

  19.03.2019.

Bitno pitanje je kako i u kojem periodu obrazovanja bi trebali razvijati te ove vještine te koje moderne tehnologije bi u tom procesu trebali koristiti za poticanje razvoja logike, kritičkog i kreativnog razmišljanja, raspoznavanja bitnih informacija od manje bitnih i sve većeg informacijskog šuma, ali i međusobne suradnje i komunikacije.

Učenje uz moderne tehnologije

Od početaka razvoja ljudske civilizacije, ljudi su usavršavali načine poučavanja i razvoj novih vještina kako bi unaprijedili svoj razvoj. S razvojem pisma te još više, s izumom tiskarskog stroja naš mozak se prilagođavao i razvijao procese, poput složenog procesa čitanja, za prihvaćanje i kritičko razumijevanje velikog broja novih informacija.

Danas, informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) počinju preuzimati vodeću ulogu u razvoju gospodarstva i u tom okruženju potrebno je razviti nove vještine i znanja za život u digitalnom dobu. No, bitno pitanje je kako i u kojem periodu obrazovanja bi trebali razvijati te nove vještine te koje moderne tehnologije bi u tom procesu trebali koristiti za poticanje razvoja logike, kritičkog i kreativnog razmišljanja, raspoznavanja bitnih informacija od manje bitnih i sve većeg informacijskog šuma, ali i međusobne suradnje i komunikacije.

Veliku pomoć u tom pogledu, metodičari i profesori prilikom izrade nastave uz korištenje modernih tehnologija, a radi izbjegavanja i negativnih posljedica njihovog pretjeranog korištenja, upravo bi trebali pronaći u neuroznanstvenim istraživanjima o načinima kako naš mozak uči učiti i razmišljati.

U ovom predavanju prikazati ću neke koncepte, zasnovane na saznanjima iz neuroznanosti, u primjenama modernih tehnologija (poput korištenja robotike, simulacija, umjetne inteligencije) u procesu učenja i razvoja novih znanja i vještina.

Ines Vlahović