x
x

Nova knjiga Medicinske naklade: Klinička infektologija

  21.02.2019.

Pozivamo Vas na predstavljanje udžbenika „Klinička infektologija“, urednika Josipa Begovca i suradnika u srijedu, 27. veljače 2019. godine, u 13.30 sati u dvorani „Miroslav Čačković“ na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3.

Nova knjiga Medicinske naklade: Klinička infektologija

Infektologija kao struka doživjela je i doživljava niz promjena. Ne samo da su nove spoznaje danas učestalije, nego se one s današnjim mogućnostima širenja informacija znatno brže usvajaju u praksi. Tako je danas izdavanje bazičnog udžbenika kliničke medicine veliki izazov jer uvijek postoji mogućnost da je u času tiskanja udžbenik u pojedinim dijelovima već zastario. Međutim, osnovne činjenice, vještine i poznavanje kliničke slike bolesti i dalje su temelj na kojemu će student medicine u svom budućem radu kao liječnik nadograđivati svoje znanje.

Naglasak u udžbeniku je na kliničkoj slici, pristupu bolesniku i diferencijalnodijagnostičkim postupcima, a manje na patogenezi, epidemiologiji i opisu samog uzročnika.

 

Udžbenik je upotpunjen i kratkim prikazom spolno prenosivih infekcija kao i prikazom tuberkuloze koja je i danas važan javnozdravstveni problem. Opisane su i emergentne bolesti poput zikavirusne bolesti, encefalitisa Zapadnoga Nila, te različite hemoragijske groznice (npr. Ebola, denga) jer se navedene bolesti danas učestalije pojavljuju. Zbog globalizacije i učestalih putovanja, putnici ne samo da su izloženi mnogobrojnim infekcijama već ih mogu prenijeti u domicilnu zemlju. Zato se u udžbeniku mogu pronaći i prilozi o tropskim bolestima i o putničkoj medicini. Spomenute su i suvremene teme poput mogućnosti izlječenja hepatitisa C u gotovo svih zaraženih osoba, infekcije povezane s primjenom novih terapijskih postupaka (npr. nakon primjene monoklonalnih protutijela ili ugrađenih umjetnih proteza) te problem višestruko otpornih bakterija na antibiotike, koji je poprimio globalnu razinu.

U pisanju udžbenika sudjelovala su 54 autora i on je plod zajedničkog rada svih katedri koje drže nastavu o infektivnim bolestima na sva naša četiri Sveučilišta (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek). Namijenjen je studentima medicine u svladavanju nastave, ali bit će od koristiti i specijalizantima infektologije, pedijatrijske infektologije i drugih specijalizacija kao i svim liječnicima koji imaju posebni interes za zarazne bolesti.

Autor/i: Josip Begovac i suradnici

Bibliografski podatci:

Autori: Josip Begovac i suradnici 

ISBN: 978-953-176-870-2 

Godina izdanja: 2019. 

Opseg: 1072 str. 

Format: 21 x 27 cm 

Uvez: tvrdi 

Cijena: 840,00 kn

Medicinska naklada: Klinička infektologija