x
x

Održana konferencija o zdravstvenom turizmu

  09.02.2019.

U hotelu Esplanade u Zagrebu, u organizaciji Turističke zajednice Grada Zagreba i Hrvatske turističke zajednice, 5. veljače 2019. godine je održana konferencija „HEALTH SPOT CROATIA/HRVATSKA, MJESTO ZA ZDRAVLJE“.

Održana konferencija o zdravstvenom turizmu

Prilikom svečanog otvaranja Konferencije, svoje uvodne poruke su, uz ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića, podijelili i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba mr. sc. Martina Bienenfeld, direktor Hrvatske turističke zajednice mr. sc. Kristjan Stančić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, ministar turizma Gari Cappelli te gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Tom prilikom je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić istaknuo da Hrvatska, u medicinskom smislu, ima ljude koji znaju i koji su se dokazali u zemlji, a brojni i u svijetu, te je riječ o najvećem potencijalu koji Hrvatska ima. Na tom temelju, najvažnijem segmentu, ministar smatra da možemo izgraditi vrlo kvalitetan zdravstveni turizam, te će u skladu s navedenim Ministarstvo zdravstva i Vlada pratiti potrebe zdravstvenog turizma kao što je bilo prepoznata potrebna promjena u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, kako bi se bolje mogao razvijati zdravstveni turizam.

Na pitanja kakav je danas zdravstveni turizam Hrvatske i kako ga ostvariti, odgovor je na konferenciji potražilo oko 200 sudionika i vrhunskih stručnjaka s područja medicine, liječenja, wellnessa i turizma iz Hrvatske i svijeta, koji su razgovorima o perspektivama daljnjeg razvoja, prezentiranim načinima stvaranja novih proizvoda i iskustava, upoznali sudionike s primjerima najboljih praksi. U skladu s tim, na konferenciji je održano više panela i prezentacija: „Zdravstveni turizam: stanje i perspektive“, „Hrvatska, destinacija zdravlja“, „Spremni za izvrsnost?“ te „Putokazi – od motivacije do destinacije“. Uz predavanje prof. dr. sc. Thomasa Mainila, glavnog autora studije „Zdravstveni turizam u Europskoj uniji“, izlagači i panelisti su bili prof. dr. sc. Dragan Primorac, mr. sc. Rika Jean – Francois, Csilla Mezosi, Damir Vanđelić, Hrvojka Skoković Harašić, dr. Tomislav Mihaljević, mr. sc. Neda Telišman Košuta, prof. dr. sc. Nikica Gabrić, Zdeslav Radovčić, Ivana Kolar, Ognjen Bagatin, doc. dr. sc. Vladimir Mozetič, Keith Pollard, Gero Graf, Josipa Jutt Ferlan, Ernest Svažić te Petar Pavić.

Uz navedene izlagače, prezentaciju „Zdravstveni turizam u Hrvatskoj: od plana do uspjeha“ je održao pomoćnik ministra zdravstva dr. sc. Mate Car.

Organizator konferencije je uvjeren kako će konferencija HEALTH SPOT CROATIA/HRVATSKA, MJESTO ZA ZDRAVLJE biti jedna od važnih postaja na putu Hrvatske i Zagreba prema tome da, u skoroj budućnosti, postanu tražena destinacija zdravstvenog turizma, prvenstveno uzevši u obzir činjenicu da zdravstveni turizam također predstavlja proizvod sa znatnim potencijalom rasta zbog komparativnih prednosti - blagotvorne klime, ekološke očuvanosti, bogatstva kulturne i prirodne baštine te kvalificiranog turističkog i zdravstvenog kadra.

Uz Ministarstvo zdravstva, pokrovitelji konferencije su bili još i Hrvatska gospodarska komora te Ministarstvo turizma. Podršku održavanju konferencije je pružio Grad Zagreb, a medijski pokrovitelj je bio Jutarnji list.