x
x

Nepravilna glikozilacija jedan od molekularnih mehanizama razvoja KV bolesti

  16.01.2019.

Istraživači iz znanstvenog laboratorija Genos u Zagrebu su otkrili novi mehanizam utjecaja promjena u glikozilaciji lipoproteina na razvoj krvožilnih bolesti.

Nepravilna glikozilacija jedan od molekularnih mehanizama razvoja KV bolesti

Novim istraživanjem je nepravilna glikozilacija identificirana kao jedan od čimbenika koji onemogućava normalni metabolizam kolesterola te pridonosi nastanku aterosklerotskih naslaga.

Ova informacija sugerira da su glikani (kompleksni ugljikohidrati), osim opće poznatih utjecaja gena i proteina, neizostavna komponenta u razvoju patoloških stanja.

Rezultati istraživanja, provedenog u suradnji s Institutom za opću patologiju i patofiziologiju u Moskvi i Nacionalnim institutom za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM) u Parizu i sufinancirano iz europskih fonodova, objavljeni su u međunarodnom časopisu BBA Molecular and Cell Biology of Lipids.

Krvožilne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu.

Genos je u suradnji s vodećim institucijama u svijetu do sada je analizirao glikane kod više od 80000 ljudi.

Najnovije otkriće nepravilne glikozilacije, kao jednog od molekularnih mehanizama koji pridonose razvoju krvožilnih bolesti, otvara mogućnosti za razvoj novih lijekova koji će biti usmjereni na taj specifični mehanizam nastanka bolesti.

Izvor: Genos