x
x

Ukidanje pripravničkog staža za doktore medicine

  17.01.2019.

HLK: Ukidanje pripravničkog staža korak unatrag u stručnom usavršavanju liječnika

Ukidanje pripravničkog staža za doktore medicine

Hrvatska liječnička komora procjenjuje da je ukidanjem pripravničkog staža u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu početkom ove godine učinjen korak unatrag u strukturi stručnog usavršavanja liječnika.

HLK je još 2016. Ministarstvu zdravstva predstavila prijedlog reforme pripravničkog staža za doktore medicine koji se temeljio na upravo suprotnom pristupu, ne ukidanja, nego produljenja staža s pet na 12 mjeseci te promjene njegove strukture. I to tako da se mladom liječniku tijekom staža daju osnovne kompetencije za rad u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te hitnim službama. Dugoročno rješenje trebalo bi donijeti tzv. notifikacijskim procesom s državama članicama EU kojima bi Hrvatska ostale članice obavijestila o ponovnom uvođenju pripravničkog staža za liječnike, smatra dr. Luetić. Naime, tijekom pristupnih pregovora o ulasku u EU Hrvatska je prihvatila ukidanje pripravničkog staža. Planirano je bilo da se praktično znanje stječe na medicinskim fakultetima koji su se za tu vrstu nastave trebali pripremiti.

Iz Ministarstva zdravstva poručuju da je pravilnik kojim će se urediti pitanje pripravničkog staža ili nekog drugog modela stjecanja praktičnih znanja i vještina mladih liječnika u izradi.

Više na: www.hlk.hr