x
x

Gripa u Hrvatskoj u sezoni 2018./2019: 60.675 oboljelih

  28.03.2019.

U Hrvatskoj je do početka ovog tjedna službeno registrirano ukupno 60.675 oboljelih od gripe, od čega su u 12. tjednu ove godine pristigle 382 prijave.

Gripa u Hrvatskoj u sezoni 2018./2019: 60.675 oboljelih
Prema podacima ECDC-a i WHO-a, u većini država na širem europskom području gripa je niskog do srednjeg intenziteta, sa izuzetkom Kosova i Makedonije gdje je intenzitet gripe još uvijek visok.

Time je nastavljeno očekivano smanjivanje broja oboljelih.

Najveći broj prijava je pristigao iz Zagreba, Sisačko-moslavačke i Osječko-baranjske županije.

S obzirom na veličinu stanovništva, najveće stope oboljelih zabilježene su na području Sisačko-moslavačke, grada Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske i Karlovačke županije.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Ove sezone bilježi se veći broj dojava o smrtnim ishodima zbog gripe i njezinih komplikacija u uspredbi s prethodnim sezonama, pa je tako do sada dojavljeno 111 smrtnih ishoda, dok je u sezoni 2017./2018. bilo prijavljeno ukupno 29 umrlih.

Navedeni podaci upućuju na tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.

Rezultati Nacionalnog referentnog centra za influenzu tijekom 12. tjedna ukazuju na i dalje visoki intenzitet cirkulacije virusa sa 60% pozitivnih uzoraka.

Među pozitivnim uzorcima dominira virus gripe A (99%), dok virus gripe B čini samo 1% pozitivnih uzoraka (svi Yamagata).

Prema rezultatima subtipizacije, podjednako cirkuliraju podtipovi A/H3 (50%) i A/H1pdm09 (50%).

Prema podacima ECDC-a i WHO-a, u većini država na širem europskom području gripa je niskog do srednjeg intenziteta.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr